https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-ani-nemecko-neznaji-puvod-zapachu-v-krusnohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko ani Německo neznají původ zápachu v Krušnohoří

23.9.2016 17:11 | LITVÍNOV (ČTK)
Česko ani Německo stále neznají příčiny zápachu, na který si dlouhodobě stěžují obyvatelé saské strany Krušných hor. Stížnosti se opakují už více než 14 let, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po jednání se svým saským protějškem Thomasem Schmidtem. Pomoci odhalit zdroj zápachu by měl tříletý projekt, který počítá se specializovaným a častým měřením na obou stranách.
 

Obyvatelé saských měst a obcí v sousedství s Mosteckem zápach přirovnávají ke kočičím výkalům. Na zápach, který podle nich pochází z české strany, si stěžují léta, nejvíc je trápí na podzim a v zimě. Desítky různých měření ale dosud neodhalily zvýšené emise ani zdroj zápachu. Podle Brabce po něm pátrala jak Česká inspekce životního prostředí, tak firmy z litvínovského Chemparku. "Nejzajímavější je to, že vždycky když i v krátké době, kdy to v Německu bylo pozorováno, tam přijeli pracovníci inspekce, Unipetrolu nebo dalších podniků, nikdy nic necítili. My nemáme důvod nevěřit německým sousedům, že se to tam vyskytuje, ale způsob toho přenosu je čím dál záhadnější," řekl ČTK Brabec.

Pomoci najít zdroj zápachu má nový česko-saský projekt, který spolufinancuje Evropská unie. Zaměří se na další měření než jen na ultrajemné částice, které byly měřeny doteď. "Je ambicí, že bychom už v roce 2017 dostali nějaké zajímavé údaje, které by třeba mohly po těch mnoha letech zaměřit zdroj zápachu, protože může být velmi pravděpodobně kombinovaný," uvedl Brabec. Projekt potrvá tři roky.

Zdroj zápachu se snaží najít i Ústecký kraj. Zhruba za čtyři miliony korun koupí přístroj na měření ultrajemných částic. K dispozici by měl být už letos na podzim.


reklama

 
Tereza Malecká
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist