https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-je-pro-prisnejsi-postup-vuci-dovozu-masa-z-brazilie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko je pro přísnější postup vůči dovozu masa z Brazílie

5.4.2017 09:15 | LUCEMBURK (ČTK)
Brazilská policie v březnu provedla razie ve dvou největších masokombinátech v zemi, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům. Obvinění z řady nehygienických praktik se týká více než 30 firem. / ilustrační foto
Brazilská policie v březnu provedla razie ve dvou největších masokombinátech v zemi, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům. Obvinění z řady nehygienických praktik se týká více než 30 firem. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká republika míní, že do úplného vyřešení kauz spojených s nekvalitním masem z Brazílie by měl být zcela zastaven jeho dovoz do EU. Novinářům to v pondělí v Lucemburku na okraj jednání ministrů zemědělství osmadvacítky řekl náměstek českého ministra Jiří Šír. Evropská komise nedávno - stejně jako Čína, Jižní Korea a Chile - rozhodla o částečném pozastavení dovozu v důsledku rozsáhlého skandálu v zemi.
 

"Zaznívají obavy o udržení úrovně bezpečnosti potravin v EU," poznamenal v pondělí Šír. Evropská komise zakázala v březnu dovoz jen z těch brazilských závodů, v nichž byly prokazatelně problémy a zpřísnily se celkové podmínky dovozu masa do unie.

Podle Šíra Česká republika následně také zpřísnila kontroly tak, aby měla jistotu o nezávadnosti zásilek. "Naše veterinární správa se soustřeďuje hlavně na ty velké zásilky, velké objemy. V tuto chvíli je pozastaveno necelých 300 tun drůbežího masa," uvedl náměstek. Odesílateli už bylo podle něj vráceno maso ze sezamu problémových firem, u ostatních dovozů je kvalita masa testována.

Loni se do ČR dovezlo z Brazílie asi 1100 tun drůbežího masa, o několik let dříve to bylo přes 2000 tun. Hovězí maso se z této jihoamerické země přímo nedováželo.

"Je potřeba na Brazilce přitlačit. Protože to nejsou první problémy s brazilskými dovozy. Evropská komise tam při auditech v minulých letech našla, nebojím se říci, celou řadu různých pochybení, místy i systémových," upozornil náměstek.

Brazilská policie v březnu provedla razie ve dvou největších masokombinátech v zemi, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům. Obvinění z řady nehygienických praktik se týká více než 30 firem. Mezi nimi je i největší světový vývozce hovězího masa JBS a přední brazilský producent drůbežího BRF. Vyšetřovatelé je viní z toho, že jejich manažeři podpláceli zdravotnické činitele a politiky, aby získali pro své závadné zboží vládní osvědčení. Obě firmy to odmítají.

Část úplatků od masných firem šla podle vyšetřovatelů politikům dvou stran vládni koalice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist