https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-odmitlo-dalsi-navrh-ek-na-omezeni-olova-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko odmítlo další návrh Evropské komise na omezení olova v krajině

30.1.2020 00:17 (ČTK)
Česko odmítlo další návrh Evropské komise (EK) na omezení použití olověných střel na území Evropské unie. / Ilustrační foto
Česko odmítlo další návrh Evropské komise (EK) na omezení použití olověných střel na území Evropské unie. / Ilustrační foto
Česko odmítlo další návrh Evropské komise (EK) na omezení použití olověných střel na území Evropské unie. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jsou úpravy oproti předchozí verzi pouze drobné. Návrh vidí jako plošný zákaz použití olova v krajině. MŽP o tom včera informovalo v tiskové zprávě.
 

Minulou verzi odmítly členské státy EU loni v listopadu. Nový návrh na regulaci olova ve střelách a rybářských olůvkách EK v lednu zveřejnila před závazným hlasováním, které by mělo být 4. února v Bruselu.

Pracovní skupina zástupců resortů životního prostředí, zemědělství, obrany a vnitra odmítla novou verzi během včerejšího jednání. Brabec označil změny v návrhu za "kosmetické." "Zůstává zákaz používání olova poblíž veškerých vodních ploch, tedy i řek, potoků či strouh všude v krajině, a platí vznik takzvaných nárazníkových pásem v okolí vod. V nich by nebylo možné ani střílet, ani držet olovo. Jedinou změnou od minulého návrhu je tak vesměs snížení velikosti nárazníkového pásma ze 400 metrů na 300 metrů v okolí mokřadů v širokém slova smyslu, tedy v okolí jakýchkoliv vod. Nelogické a v praxi neaplikovatelné návrhy, které oklikou povedou k plošnému zákazu používání olova ze strany myslivců nebo rybářů, budeme i nadále odmítat," uvedl ministr.

Návrh by podle MŽP de facto znamenal úplný zákaz použití olova. Podobně to vidí i Českomoravská myslivecká jednota. Současná šíře ochranného pásma by podle jejího dřívějšího prohlášení zabrala prakticky čtvrtinu Česka. Jako problematickou vidí i chybějící definici velikosti mokřadu, bez ní podle ní může být za mokřad považována i větší "kaluž". V Česku je střelba v mokřadech obecně zakázána od roku 2011.

Podle MŽP je také problém s prokázáním skutečných dopadů olova na přírodu v Česku. Ministerstvo chce nechat vypracovat rešerši, jejíž detaily včera skupina také projednávala.

Proti plošnému zákazu olověného střeliva a olůvek v EU se loni na podzim postavila Sněmovna. Odmítla, aby orgány EU zasahovaly do funkčního systému držení zbraní a střeliva podle českého práva. Vláda by podle dolní komory měla zajistit v EU potřebnou menšinu proti přijetí zákazu.

MŽP loni chtělo vyzvat myslivce a rybáře, aby dobrovolně přešli na bezolovnaté střelivo při lovu zvěře a bezolovnaté zátěže při lovu ryb a přispěli svými zkušenostmi k diskusi o odklonu od používání jedovatého olova. Později chtělo uzavřít s myslivci, rybáři a ochránci přírody memorandum o dalším postupu. Nakonec se rozhodlo strategii přepracovat.

Podle kritiků záměru neexistuje vhodná alternativa olověného střeliva. Argumentují tím, že užívání střel z oceli, mosazi, bismutu nebo wolframu by zhoršilo bezpečnost střelby a až několikanásobně ji prodražilo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist