https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskobudejovicke-listy-fencl-v-den-smutku-strilel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Českobudějovické listy: Fencl v den smutku střílel

18.10.2001 16:00 | PONĚŠICE (okres České Budějovice) (EkoList)
Ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD) nedokázal potlačit svůj koníček - myslivost - ani v den státního smutku za oběti teroristických útoků na USA, jímž byl pátek 14. září. Uvádí to dnešní Českobudějovické listy (ČBL). "Ulovil zřejmě nejsilnějšího jelena evropského v republice," píše autorka článku Hanka Hricová.
 

K lovu statného třináctiletého paroháče jej do Poněšické obory u Hluboké nad Vltavou pozval ředitel státního podniku Lesy ČR Hradec Králové Jiří Oliva. Podle informací ČBL by za získání srovnatelné trofeje státnímu podniku běžný zájemce zaplatil kolem osmi set tisíc korun.

"V tomto případě však poplatkový lov nepřicházel do úvahy. Komerční efekt vyváží skutečnost, že unikátní paroží zůstane v majetku republiky. Jelena měl původně odstřelit oborník, ten se však této pocty vzdal, protože jej vychovával. Proto jsem oslovil pana ministra. Je to zkušený myslivec," vysvětluje pro jihočeský regionální list Jiří Oliva.

Ministr Fencl hodnotí svou loveckou výpravu jako "výraz ocenění špičkové práce místních lesníků." "Musím ve svém programu zvažovat každý bod. Vzhledem k okolnostem jsem byl rád, že mohu být chvíli v lese o samotě a přemýšlet o věcech, které dramatická doba přinesla. Jelen v té chvíli nebyl důležitý," uvedl Jan Fencl pro ČBL.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist