https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskobudejovicti-nesouhlasi-s-vyhlaskou-o-odpadech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Českobudějovičtí nesouhlasí s vyhláškou o odpadech

30.1.2001 10:25 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Lidé v Českých Budějovicích se bouří proti nové vyhlášce o poplatku za sběr, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu, kterou loni 14. prosince schválilo místní zastupitelstvo. Budějovičtí tak nyní platí nikoliv za odpadové nádoby, ale roční paušální poplatek za osobu ve výši 444 korun. České Budějovice sice schválením zmíněné vyhlášky předběhly vládu, která chystá zákon, kdy poplatek za likvidaci odpadu nahradí pevně stanovená daň. Obyvatelé města však pro tento krok pochopení nemají. Již na prvním ze čtyř seminářů, kterým město zahájilo vysvětlující kampaň na podporu nové vyhlášky, se šéf územní komise rady města Jan Singer a zástupci rakouské společnosti A. S. A. zajišťující svoz odpadu ve městě, setkali s ostrými výhradami většiny zhruba padesáti občanů, kteří na diskusi přišli.
 

"Budeme požadovat zrušení vyhlášky, protože jsme přesvědčeni, že je neústavní, diskriminační a obsahuje veřejný diktát. Šokuje nás, že platí od 1. ledna letošního roku, ale zastupitelé o ní s občany začínají diskutovat až koncem ledna," řekl za občany Jaroslav Janda.

Na stranu odpůrců vyhlášky se postavili nejen opoziční zastupitelé především z řad ODS, ale i někteří městští poslanci z řad koaličního uskupení tvořeného US, KDU-ČSL, ČSSD podporovaného KSČM. "Myslím si, že jde o nezanedbatelné navýšení plateb občanů, které se výrazně odrazí v rozpočtech vícečlenných rodin. Nemohu proto se způsobem výpočtu výše poplatku souhlasit," reagovala na vyhlášku zastupitelka ČSSD Marie Paukejová. Dodala, že celý postup prokázal ukvapenost privatizace odpadového hospodářství.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist