https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceskokrumlovska-nemocnice-bude-vyrabet-cast-elektriny-sama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Českokrumlovská nemocnice bude vyrábět část elektřiny sama

6.12.2001 11:20 | ČESKÝ KRUMLOV (ČIA)
Roční úspory ve výši minimálně 2 miliony Kč ve spotřebě plynu a elektřiny přinesou českokrumlovské nemocnici dvě kogenerační jednotky, které jsou v provozu od začátku prosince.
 

Ředitel nemocnice Josef Kučera potvrdil, že spotřebu elektrické energie si nyní nemocnice sama pokryje zhruba ze dvou třetin. "I když jsme o vybudování tohoto zařízení usilovali už od roku 1997, byla to nakonec blesková akce. Celá investice byla vykalkulována na 7,8 milionu korun a krumlovský okresní úřad využil první příležitosti, kdy bylo v jeho možnostech nám pomoci, a poskytl nám 4,8 milionu korun. Současně jsme od Státního fondu životního prostředí získali dalších 2,2 milionu korun, a tak jsme s realizací záměru mohli letos v květnu začít," uvedl Kučera.

Novinka v nemocnici je dalším výrazným krokem ke zlepšení jejího hospodaření, které ještě před několika lety bylo v kritickém stavu. "Před pár dny naše dozorčí rada konstatovala, že současná situace je nejlepší za posledních pět let, tehdy jsme měli dluhy za zhruba 25 milionů korun. Našim posledním problémem je schopnost včas platit, do ní se totiž promítá platební neschopnost pojišťoven, zejména Všeobecné zdravotní pojišťovny. Když ta bude platit včas, jsme schopni platit včas i my," zdůraznil ředitel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist