https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-brod-letos-nainstaluje-prvni-podzemni-kontejnery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Brod letos nainstaluje první podzemní kontejnery

6.2.2017 16:00 | Č. BROD (ČTK)
Kontejnery budou instalovány do samého středu města tak, aby zmizely plastové kontejnery od kostela a z horní části náměstí, které hyzdí jeho historický ráz.
Kontejnery budou instalovány do samého středu města tak, aby zmizely plastové kontejnery od kostela a z horní části náměstí, které hyzdí jeho historický ráz.
Český Brod letos nainstaluje první podzemní kontejnery. Budou v centru města, a to na Husově náměstí a na náměstí Arnošta z Pardubic. Postupně je město vybuduje v dalších ulicích. Celkové náklady se pohybují kolem dvou milionů korun, radnice žádá o dotaci z Operačního programu životní prostředí ve výši 1,3 milionu korun. ČTK to řekl starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS).
 

"Pokud obdržíme dotaci, nainstalujeme kontejnery v druhé polovině letošního roku. Budou to první kontejnery a chceme je instalovat do samého středu města tak, aby zmizely plastové kontejnery od kostela a z horní části náměstí, které hyzdí jeho historický ráz," řekl Nekolný.

Radnice počítá s instalací kontejnerů pouze na tříděný odpad, na každém stanovišti bude jeden na papír, jeden na plast a jeden na sklo. Z podzemních kontejnerů jsou navenek viditelné jen šachty, kterými se odpad vhazuje. Výrazně méně než běžné plastové kontejnery tak zasahují do vzhledu ulice. Mají výhodu také v tom, že mají větší objem, ale také v tom, že do nich není možné lézt, přehrabovat se v nich a podobně.

Například v Kolíně jsou podzemní kontejnery vybaveny senzory, které informují o tom, jak je který kontejner naplněný. Senzor také automaticky zaznamená jeho vyvezení. Data jsou přenášena do mobilní aplikace, díky které si tak mohou obyvatelé vybrat, do kterého kontejneru odpad vyhodí. V Českém Brodě zatím chytrými technologiemi kontejnery vybavené nebudou "Bohužel na žádné chytré technologie již v rozpočtu nezbývají peníze," řekl Nekolný.

Sedmitisícové město bude letos hospodařit s rozpočtem ve výši 145 milionů korun. Radnice v tomto roce plánuje osmnáct investičních akcí zhruba za dvacet milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
bns hj
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist