https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-brod-po-sporu-s-ochranci-zvirat-zrusil-treti-odstrel-holubu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Brod po sporu s ochránci zvířat zrušil třetí odstřel holubů

17.2.2016 13:49 | ČESKÝ BROD (ČTK)
Přemnožení holubi jsou podle místních dlouhodobým problémem. Ilustrační obrázek
Přemnožení holubi jsou podle místních dlouhodobým problémem. Ilustrační obrázek
Vedení Českého Brodu upustilo od třetího odstřelu přemnožených holubů, který byl ve městě naplánovaný na neděli 28. února. Vyplývá to z informací na webu radnice. První dva odstřely snížily počet holubů ve městě o 1290 kusů, kvůli postupu najatých myslivců ale Liga na ochranu zvířat podala na radnici trestní oznámení. Starosta města Jakub Nekolný tvrdí, že zákon při odstřelech porušen nebyl. Na spor upozornila televize Nova.
 

Předchozí dva odstřely myslivci provedli o nedělích 7. a 14. února. "Odchyt holubů musí provádět odborně způsobilá a akreditovaná firma, která musí dodržovat zákon na ochranu zvířat. Holub není honební zvíře, takže myslivci nesmějí po holubech střílet, navíc samotné střílení v centru města je nepřípustné. Došlo zde i k propagaci týrání zvířat na veřejnosti ze strany města Český Brod, které si odstřel objednalo," uvedla Liga na ochranu zvířat k trestnímu oznámení.

Starosta Nekolný má za to, že odstřel se odehrál v rámci platné legislativy. "Postupovali jsme podle zákona o myslivosti, podle paragrafu o honu na nehonebních pozemcích, kde je přímo uvedeno, že jde například o odstřel zdivočelých holubů ve městech. Navíc k odstřelu bylo vydáno i povolení orgánem státní správy," sdělil ČTK starosta. Předpokládá, že policie případ odloží.

Přemnožení holubi jsou podle místních dlouhodobým problémem. Odstřel hájí také vedoucí odboru životního prostředí v Českém Brodě Josef Novák. "Během akce nedošlo k porušení bezpečnostních pravidel při lovu a ze strany mysliveckých spolků byla zajištěna dobrá organizace lovu, nedošlo k ohrožení bezpečnosti osob. Těla ulovených holubů byla zlikvidována v souladu s veterinárními předpisy," uvedl.

Podle parazitologů jeden holub vyprodukuje průměrně za rok deset až 12 kilogramů trusu, který ničí fasády domů a sochy. Zároveň je zdrojem mikrobů, plísní, parazitů a alergenů. Městské populace holubů se tak významně podílejí na přenosu některých infekcí na lidi. K nejčastějším patří ornitóza, aviární tuberkulóza či salmonelóza. Holubi jsou rovněž častými hostiteli viru klíšťové encefalitidy. Z prvoků jsou holubi nejčastěji nakaženi trichomonádami a toxoplasmózou. Nemocní či mrtví holubi se také snadno mohou stát kořistí koček, které pak přenášejí nákazu na další zvířata i člověka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist