https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-krumlov-ziska-23-milionu-na-unikatni-projekt-zplynovani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Krumlov získá 23 milionů na unikátní projekt zplynování odpadů

23.1.2002 10:59 | ČESKÝ KRUMLOV (ČIA)
Téměř 23 milionů korun na unikátní projekt termolýzní jednotky pro zplynování komunálních odpadů dostane českokrumlovská radnice od Státního fondu životního prostředí. "Zmíněná částka představuje 60 procent celkových nákladů," uvedl mluvčí radnice Vladimír Zunt.
 

Termolýzní jednotka zplynuje odpady při teplotách do 600 stupňů Celsia v přísně redukční atmosféře s absolutním nedostatkem kyslíku. Vznikne plyn, který je podobný zemnímu plynu a využívá se k dalšímu vytápění. Prototyp jednotky na ekologicky šetrnou likvidaci plastových, celulózových i dalších odpadů přímo pro potřeby Českého Krumlova postavili a už několik měsíců ověřují v ZVVZ Milevsko. "Město nyní podepíše smlouvu s fondem a potom budou o investici rozhodovat zastupitelé. Ti už si zařízení v Milevsku prohlédli," řekl Zunt.

"Pokud zastupitelé dají souhlas, podaří se nám vytvořit vzorový systém odpadového hospodářství. Na rozvinutý separovaný sběr a třídění odpadů naváže výstavba zplynovací jednotky a dalším zvažovaným záměrem je zřízení kompostárny," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist