https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-navrh-cenoveho-stropu-pro-plyn-poskytuje-zaruky-vsem-zemim-rekl-sikela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český návrh cenového stropu pro plyn poskytuje záruky všem zemím, řekl Síkela

13.12.2022 17:03 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Evropská unie by měla zabránit opakování rekordního růstu cen plynu z letošního léta, záleží ale na ministrech všech zemí, zda jsou připraveni dohodnout se na podmínkách takového omezení. Před dalším mimořádným jednáním s unijními kolegy to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela. České předsednictví podle něj připravilo návrh plynového stropu, který odráží námitky všech států. Pokud se však dnes dohodu uzavřít nepodaří, mají ministři šanci na další schůzce příští pondělí, dodal Síkela.
 

Státy evropského bloku se už několik měsíců zatím marně snaží dohodnout podmínky mechanismu, který by předešel výraznému zdražování plynu, což negativně ovlivňuje i ceny elektřiny. V srpnu šplhaly ceny plynu krátce i přes 300 eur (asi 7320 Kč) za megawatthodinu (MWh), což vedlo řadu členských zemí k zavedení vlastních nákladných opatření na podporu domácností a firem.

Většina států včetně Itálie, Španělska či Polska od té doby požaduje nějakou formu cenového stropu, na podrobnostech se ale zatím neshodly. Menší skupina zemí v čele s Německem naproti tomu omezení cen odmítá kvůli obavám ze zvýšení spotřeby a nedostatku dodávek.

České předsednictví v posledních dnech upravovalo návrh parametrů stropu, který podle Síkely "poskytuje záruky" zemím z obou táborů.

"Nemůžeme dál ztrácet čas, protože obyvatelé a firmy v Evropě od nás jako od politiků čekají jasné stanovisko, jasné opatření," prohlásil před jednáním Síkela.

Návrh, který mají ministři na stole, počítá s aktivací omezení cen v případě, že po dobu tří dnů bude cena plynu na klíčovém virtuálním trhu Title Transfer Facility (TTF) překračovat 200 eur. Její rozdíl od globální průměrné ceny zkapalněného zemního plynu (LNG) zároveň musí být nejméně 35 eur. Text přitom ponechává prostor pro další kompromisy. Dnes dopoledne se cena plynu v TTF k dodání v lednu pohybovala těsně pod 140 eur/MWh.

Zvláště zástupci států požadujících zavedení stropu dávali před jednáním najevo netrpělivost. "Občané Evropy jsou v agónii, evropské podniky zavírají a Evropa zbytečně debatuje," řekl dnes řecký ministr energetiky Konstantinos Skrekas. Jeho země spolu s Itálií, Belgií či Polskem v posledních dnech tlačila na snížení prahu pro aktivaci omezení. Německo a několik dalších zemí pak usilovalo prosadit do textu záruky co nejrychlejší automatické deaktivace stropu.

"Všichni musejí ukázat určitou flexibilitu a všichni musejí být schopni přijít s nějakým kompromisem," řekla eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová. Například rakouská ministryně Leonore Gewesslerová podotkla, že v návrhu vidí šanci na kompromis. I kdyby se však nepodařil, měli by podle ní ministři schválit předjednaný energetický balíček obsahující společné nákupy plynu a solidární poskytování dodávek zemím v nouzi. Jejich formální schválení však státy prosazující strop spojily právě s dohodou na jeho parametrech.

České předsednictví se pokouší získat pro mechanismus souhlas všech zemí, i když by ke schválení textu stačila kvalifikovaná většina 15 států představujících 65 procent obyvatel EU. Podle diplomatů bude však jednomyslná dohoda na takto kontroverzním tématu velmi složitá. Pokud se dnes shody dosáhnout nepodaří, budou o stropu ministři znovu jednat příští pondělí.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist