https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-preklad-atlasu-energie-obsahuje-novy-text-o-v4
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český překlad Atlasu energie obsahuje nový text o V4

3.12.2018 17:41 | PRAHA (ČTK)
Pražská kancelář Nadace Heinricha Bölla a ekologické Hnutí Duha dnes v Praze představily český překlad Atlasu energie, který oproti původní verzi obsahuje nový text o zemích visegrádské čtyřky. Publikace ukazuje vývoj evropské energetiky v posledních dvaceti letech, kdy se podle dnešní tiskové zprávy obou organizací snižuje podíl fosilní energie a přibývají obnovitelné zdroje. Anglický originál vyšel v dubnu.
 

Evropské směrnice podle ekologů nastavily zvýšení podílu obnovitelných zdrojů, rychlost změny v jednotlivých státech je však rozdílná, neboť dosud razily vlastní cesty transformace. "Například Německo nasadilo prudké tempo inovací a vsadilo na obnovitelné zdroje, naproti tomu Polsko nadále investuje do zachování zastaralých a škodlivých uhelných zdrojů," píše se ve zprávě.

Atlas energie shrnuje fakta a popisuje různé aspekty energetické transformace. Podle něj například občanské a komunitní projekty obnovitelných zdrojů v Evropské unii mají potenciál do roku 2050 vyrábět 1558 terawatthodin energie, zatímco jaderná energetika předloni vyráběla 840 terawatthodin. V roce 2016 dále podle atlasu pracovalo v EU v obnovitelné energetice 667.000 lidí, z toho více než polovina v Německu.

Obnovitelné zdroje by společně s moderními technologiemi, kvalitnější izolací a účinnějšími spotřebiči mohly do roku 2050 pokrýt až 76 procent poptávky po elektřině v České republice oproti 12,8 procenta v roce 2015, píší dále ekologové. "Ukončení stagnace obnovitelných zdrojů je především v našem zájmu. Česká politická reprezentace nepochopitelně přehlíží fakt, že obnovitelné zdroje jsou stále rostoucím hitem. S nastupujícími klimatickými změnami je nejvyšší čas přiložit ruku k dílu a neschovávat se ve visegradské pasivní ulitě," uvedl energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist