https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-seznam-chranenych-druhu-se-letos-zmeni-po-24-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český seznam chráněných druhů se letos změní. Po 24 letech

5.1.2016 01:35 | PRAHA (ČTK)
Do seznamu chráněných by se tak z obratlovců měl například dostat zubr evropský, který byl na území ČR vyhuben a v době vzniku seznamu se zde nevyskytoval
Do seznamu chráněných by se tak z obratlovců měl například dostat zubr evropský, který byl na území ČR vyhuben a v době vzniku seznamu se zde nevyskytoval
Foto | Jan Rybář / Ekolist
Seznam s více než osmi stovkami chráněných druhů rostlin, živočichů a hub letos projde velkou aktualizací. Významněji přitom nebyl změněn od svého vzniku v roce 1992. Ministerstvo životního prostředí k tomuto kroku přistoupilo kvůli nejnovějším vědeckým poznatkům. Na vyhlášce již spolupracuje s ministerstvem zemědělství. V seznamu se nově objeví například zubr evropský, karas obecný a čejka chocholatá.
 

Přírodu stále zatěžují invazní a nepůvodní druhy, nedaří se dostatečně obnovovat mokřady a druhy vázané na unikátní stanoviště. Jiná chráněná zvířata jsou naopak zabíjena pytláky, jde zejména o velké druhy šelem: vlka, medvěda a rysa nebo dravce - orla královského, skalního nebo raroha velkého. Druhy ubývají i kvůli hospodaření člověka a dopravě.

"Ministerstvo zemědělství požadovalo doplnění mnoha zdůvodnění a dalších informací, které aktuálně zpracovává Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR. Podrobnější podklady podle požadavků MZe dokončí AOPK ČR počátkem letošního roku a jednání tak budou pokračovat," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Petra Roubíčková.

Do seznamu chráněných by se tak z obratlovců měl například dostat zubr evropský, který byl na území ČR vyhuben a v době vzniku seznamu se zde nevyskytoval. Ochraně zvířete se věnuje Spolek chovatelů zubra evropského a odborníci z Akademie věd. Desítky kusů se chovají v některých zoologických zahradách, v zájmových chovech a oborách. Před třemi lety bylo vypuštěno zubří stádo do obory Židlov v oblasti Ralska. Ta se stala nejrozsáhlejší tuzemskou oborou, kde zubři žijí.

Nově do seznamu přibude i orel královský, který v ČR v minimálních počtech hnízdí od konce 90. let a patří k nejvzácnějším druhům; čejka chocholatá, jejíž stavy poklesly za posledních 30 let o 80 procent, čolek dunajský nebo karas a losos obecný. Karas se na území ČR dříve vyskytoval hojně, pak počty prudce klesly a nyní je jen v několika málo lokalitách.

"Vyřazena by měla být řada druhů ptáků, jejichž populace jsou stabilní, anebo jde o druhy, které v ČR nehnízdí a takzvaná obecná ochrana ptáků je pro tažné jedince dostatečná. Jde například o brkoslava severního, bramborníčka hnědého, ťuhýka rudohlavého a podobně," řekl Jan Šíma z oddělení druhové ochrany na MŽP. Z chráněných ryb navrhuje vyřadit mníka jednovousého a jelce jesena, jejichž populaci rybáři zlepšili.

Jsou to především vojenské újezdy, kde se přírodě daří. Jedním z příkladů je nová CHKO Brdy, kde se vyskytuje třicítka druhů zvláště chráněných rostlin, například rosnatka okrouhlolistá
Jsou to především vojenské újezdy, kde se přírodě daří. Jedním z příkladů je nová CHKO Brdy, kde se vyskytuje třicítka druhů zvláště chráněných rostlin, například rosnatka okrouhlolistá

U bezobratlých nastanou větší změny. Ze 40 000 druhů, které se v ČR vyskytují, je chráněno podle Šímy jen velmi malé procento. Z rostlin doplní odborníci nově nalezené druhy, třeba pelyněk bílý a míčovku kulkonosnou, a druhy, jejichž počty klesly, jako je třezalka pěkná.

"Zásadní změnou je především zcela nové zařazení mechů a lišejníků jako takových - vybrány byly nejvzácnější druhy. Vyskytují se na několika málo lokalitách, které mohou být ohrožovány lidskou činností," doplnil Šíma.

Jsou to především vojenské újezdy, kde se přírodě daří. Jedním z příkladů je nová Chráněná krajinná oblast Brdy, která vznikla s příchodem nového roku. Leží zde nebo sem zasahuje 16 evropsky významných lokalit a vyskytuje se třicítka druhů zvláště chráněných rostlin, jako rosnatka okrouhlolistá a kosatec sibiřský, a více než stovka chráněných druhů živočichů a dalších z Červeného seznamu bezobratlých a obratlovců ČR.

"Cenné jsou také lokality, kde se podařilo udržet tradiční způsoby hospodaření, nebo se k nim daří vracet," řekl Šíma. Mezi ně patří mimo jiné Bílé Karpaty, České středohoří a Národní park Podyjí. Hodnotná jsou území ostatních vojenských újezdů - Boletice, Hradiště-Doupov, Milovice a Libavá. Stav vzácných druhů se zlepšuje i tam, kde odborníci znají příčinu ohrožení a může se odstranit, nebo důvody ohrožení odezněly, dodal Šíma.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist