https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-tesin-chce-zachranit-dalsi-stovku-kastanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Těšín chce zachránit další stovku kaštanů

10.5.2019 00:22 | Č. TĚŠÍN (ČTK)
Český Těšín na Karvinsku bude letos pokračovat v záchraně kaštanů napadených klíněnkou jírovcovou. / Ilustrační foto
Český Těšín na Karvinsku bude letos pokračovat v záchraně kaštanů napadených klíněnkou jírovcovou. / Ilustrační foto
Český Těšín na Karvinsku bude letos pokračovat v záchraně kaštanů napadených klíněnkou jírovcovou. Pro speciální injektáž, kdy jsou do stromu vpravovány přípravky na hubení hmyzu, letos vytipoval téměř stovku stromů, řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.
 

Město se na léčbu vzrostlých jírovců maďalů zaměřuje už od roku 2014, nejprve metodu injektáže vyzkoušelo v oblíbené aleji podél nábřeží. "Injektáž kmenů insekticidy přinesla první efekty záhy a už v roce 2015 město zaplatilo a rozšířilo záchranu o dalších 35 stromů v parku Adama Sikory a pak na dalších místech, například ve Svojsíkově aleji. Jsou to někdy i sto let staří jedinci hlavně v alejích, kde mají vysokou estetickou i ekologickou hodnotu," uvedla Havlíková.

V posledních čtyřech letech byla takto ošetřena více než stovka stromů. "Letos budeme opět provádět na přelomu května a června mikro-injektáže jírovců proti klíněnce. Bude ošetřeno celkem 96 kusů jírovců podél nábřeží Míru," řekla referentka městské zeleně Lada Večeřová. Kromě injektáže se město snaží stromy ochránit také tím, že hrabe a odstraňuje na zimu listí, ve kterém housenky přežívají.

Ve městě už se navíc při vysazování kaštanů nepoužívají klasické jírovce maďaly, ale růžovo-červené odrůdy jírovce pleťového. Jsou totiž proti klíněnce odolné. Strom podle Večeřové vypadá jako běžný kaštan, jen má jinou barvu květu a méně plodů. V Českém Těšíně tyto stromy rostou třeba podél Ostravské ulice, ale přibývají i ve Svojsíkově aleji nebo na nábřeží Míru. Ve městě jich zatím bylo vysazeno přes 30.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist