https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-tesin-kvuli-suchu-vyuziva-v-peci-o-zelen-zalevaci-vaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český Těšín kvůli suchu využívá v péči o zeleň zalévací vaky

15.7.2019 00:10 | ČESKÝ TĚŠÍN (ČTK)
Český Těšín na Karvinsku začal využívat při péči o městskou zeleň zalévací vaky. / Ilustrační foto
Český Těšín na Karvinsku začal využívat při péči o městskou zeleň zalévací vaky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český Těšín na Karvinsku začal využívat při péči o městskou zeleň zalévací vaky. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu město tento zavlažovací systém umístilo třeba u vysazených stromů na náměstí ČSA, které mají už tak zhoršené podmínky, protože rostou ve zpevněné ploše, řekla minulý týden mluvčí radnice Dorota Havlíková.
 

Zalévací vaky pomohou během parných dní udržovat městské zeleni vláhu. "Se zavlažovacími vaky jsou dlouholeté zkušenosti v zahraničí. V rámci České republiky je již řada měst s úspěchem používá. Jde o zefektivnění zálivky stromů, kdy se voda pomalu vsakuje ke kořenům," uvedla referentka městské zeleně Lada Večeřová.

Město nejprve zakoupilo deset kusů vaků, ale už během prvních dnů jejich užívání se ukázalo, že budou přínosem. Aktuálně jich tak ve městě mají 30, 20 už je rozmístěno a další se nyní instalují.

"Zavlažovací vaky ke stromům tvoří nezávislý systém kapkové závlahy, vak je ručně naplněn závlahovou vodou a ta se poté postupně uvolňuje přímo ke kmenu stromu v řádu hodin. Použití vaku tak šetří náklady za automatický závlahový systém či ho nahrazuje v lokalitách, kde je jeho použití nevhodné či nemožné," vysvětlila Havlíková.

Vaky kromě náměstí město rozmístilo třeba v Masarykových sadech či na hřbitově. Využívá je hlavně tam, kde stromy rostou v dlažbě, jsou na velmi slunných místech nebo je dává k nově nasazeným stromům. "Určitě je ten efekt poznat. U stromu, které měly povadlé listy, jsou listy už vzpřímené. Oceňujeme to pozitivně a jako bonus vidíme hlavně to, že strom je vlastně kontinuálně zaléván, nikoliv, že jednou za dva tři dny dostane velkou dávku vody," doplnila mluvčí. Vak je vyroben z odolného materiálu, jeho objem je až 80 litrů vody. V případě potřeby je možné spojit více vaků dohromady.

V Českém Těšíně během posledních zhruba deseti let v rámci rozličných projektů na revitalizaci parků, náměstí a dalších veřejných prostranství nechali vysadit stovky nových stromů, tisíce keřů a vznikly tam i desítky nových okrasných záhonů. Jen letos bylo v truhlících a pyramidách, které zdobí veřejný prostor, vysázeno 3300 letniček. Město už kvůli dlouhodobému suchu například pravidelně neseče trávu a v tropických dnech zintenzivnilo také zalévání. V případě, že se tropy vrátí, je připraveno využít při péči o městskou zeleň i dobrovolné hasiče.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist