https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-zakon-o-podpore-obnovitelnych-zdroju-by-mohl-byt-nejmodernejsi-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český zákon o podpoře obnovitelných zdrojů by mohl být nejmodernější Evropě

25.1.2005 12:23 | PRAHA (EkoList)
Poslanecká sněmovna bude v nejbližších dnech rozhodovat o zákonu na podporu výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů energie. "Zákon má, téměř po roce, vysokou šanci na schválení díky podpoře ministerstva životního prostředí, ministerstva průmyslu a obchodu i řady nevládních organizací," oznámil dnes Libor Ambrozek na tiskové konferenci v hotelu Diplomat.
 

Zákon, jehož projednávání bylo loni v listopadu přerušeno do doby, než Hospodářský výbor vydá usnesení, přináší především nový systém financování obnovitelné energie. Ten by měl přinést lepší podmínky pro podnikání i garanci stabilní návratnosti vložených prostředků pro soukromé podnikatele. Nově vystavěná větrná elektrárna, malá nebo velká vodní elektrárna či zařízení spalující biomasu za účelem výroby tepla a energie by měla na patnáct let garanci pevné výkupní ceny vyrobené elektřiny. To by byl velmi silný impuls pro získávání půjček od bankovního sektoru, který se dosud na podnikání s obnovitelnými zdroji dívá jako na velmi rizikové. „To znamená otevření přílivu investicí, současná praxe garantované výkupní ceny určované vždy na jeden rok, není pro investory zajímavá,“ dodal ministr Ambrozek. Nový zákon by měl České republice pomoci naplnit závazek vůči EU, podle kterého má výroba energie z obnovitelných zdrojů do roku 2010 dosáhnout 8 % podílu celkově vyrobeně energie.

Druhým principem podpory obnovitelných zdrojů energie je dvojí volba možnosti podpory pro výrobce. Provozovatel "zelené" elektrárny může buď zvolit pevně určené ceny elektřiny, za které musí provozovatel distribuční sítě vykupovat elektřinu z obnovitelných zdrojů, a které budou každoročně valorizovány. Druhou možností, u jejíhož návrhu se MŽP inspirovalo ve Španělsku, počítá s prodejem zelené elektřiny za tržní cenu, která bude zřejmě vždy vyšší než povinná výkupní cena. Výrobce, který se takto dohodne s distributorem, obdrží navíc „zelený bonus“ počítaný za prodané megawtahodiny. Cenu této prémie si distributor sítě nakonec započítá do konečných nákladů a zaplatí ji spotřebitelé. V dnešní cenové hladině představují náklady navíc 0,7 haléře při ceně 2,66 Kč za kilowathodinu. “Chceme zaručit jak pevné ceny pro výrobce, kteří chtějí jistotu, tak vyšší výnosy pro ty, co budou odvážnější,“řekl Martin Bursík, který je poradcem ministra životního prostředí a jedním z tvůrců návrhu zákona.

Elektřina a teplo vyrobené z obnovitelných zdrojů se bude v České republice v budoucích letech získávat především z biomasy, která by měla v roce 2008 mít 40 % podíl, malé vodní elektrárny spolu s velkými vodními elektrárnami by se měly podílet shodně 21 %, větrné rotory zřejmě obstarají 18 %. Podle odhadů ministerstva životního prostředí se po schválení zákona o podpoře obnovitelných zdrojů v České republice proinvestuje téměř 50 miliard korun, které budou směřovat především do biomasy a větrných rotorů. „Na schválení zákona čekají desítky projektů,“ dodal Martin Bursík. Nicméně nový zákon ve svých výhledech do roku 2010 nepočítá s příliš bujným rozvojem solární energie, která zřejmě zůstává pro domácí výrobce stále příliš drahá.

Zákon přináší i novu podporu obnovitelné energie při státní výstavbě, například sociálních bytů. Stavební firma, která získá zakázku financovanou z více než 50 % státem, bude povinna zajistit nejméně 20 % tepelné energie z obnovitelných zdrojů jako jsou solární kolektory, geotermální čerpadla nebo kotle na biomasu.

Jestliže bude zákon v této podobě přijat, měl by usnadnit rozvoj instalací nejmodernějších technologií a přilákat investice z domácích i zahraničních zdrojů. Podle výhledu MŽP by v roce 2030 měly obnovitelné zdroje energie pokrývat 16 % veškeré spotřebované energie v České republice a na výrobě elektřiny by se měli podílet 30 %. Podle bilance Energetického regulačního úřadu byl podíl obnovitelných zdrojů v ČR za rok 2004 3,7 % na celkové produkci elektrické energie.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist