https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesmad-chce-navysit-investice-do-infrastruktury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČESMAD chce navýšit investice do infrastruktury

24.6.2004 16:32 | PRAHA (ČIA)
Finanční prostředky na opravy českých silničních komunikací všech tříd požaduje navýšit sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia, podle jehož představitelů jsou zejména silnice nižších tříd v katastrofálním stavu. "Požadujeme minimálně to, aby se zvýšil podíl spotřební daně z pohonných hmot, který směřuje na financování dopravní infrastruktury, z dnešních 20 na 50 procent," řekl na dnešní tiskové konferenci generální tajemník tohoto sdružení Martin Špryňar.
 

Podle jeho slov se nyní výnosy spotřební daně směřující do obnovy infrastruktury pohybují v řádu 12 miliard korun ročně. Po navržené změně by to mohlo být až 30 miliard korun ročně jen z tohoto zdroje. "Silniční doprava vyprodukuje za rok daňové výnosy ve výši 100 miliard korun ve formě zejména silniční daně, spotřební daně, dálničních známek," upozornil Špryňar.

Fond dopravy, který financuje opravy a modernizace silniční sítě, přitom ročně hospodaří pouze se zhruba 44 miliardami korun. "Výnosy silniční dopravy jdou tedy z většiny do státního rozpočtu, aniž by se to nějak odráželo na stavu silnic," zdůraznil zástupce sdružení autodopravců. Navíc se předpokládá, že v roce 2006 skončí Fond národního majetku, jehož příjmy tvoří výraznou část příjmu fondu dopravy. "Jedinou cestou je jít přes spolupráci veřejného a soukromého sektoru," dodal Špryňar.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist