https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesmad-navrhne-vlastni-upravu-silnicni-dane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČESMAD navrhne vlastní úpravu silniční daně

30.5.2001 18:34 | PRAHA (ČIA)
Vláda premiéra Miloše Zemana neplní dohodu, kterou uzavřela loni na podzim s autodopravci. Nepředložila totiž zatím do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o silniční dani s výraznými úlevami pro ekologická vozidla, a to ani přes opakovaný apel. Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia se proto rozhodlo převzít iniciativu do vlastních rukou a návrh příslušného zákona připravilo samo. ČIA o tom dnes informoval mluvčí tohoto sdružení Martin Felix.
 

Podle jeho slov navrhovaná úprava obsahuje minimální požadavky na státní rozpočet. Jejím základem je změna sazeb silniční daně tak, že pro vozidla uvedená do provozu do 31. prosince 1989 by byla základní sazba zvýšena o 15 procent, pro vozidla splňující standardy Euro 2 naopak snížena o 50 procent a vozidla splňující standardy Euro 3 by nemusela do konce roku 2003 platit silniční daň vůbec.

Jak dále Felix uvedl, v současné době ceny pohonných hmot opět dramaticky rostou, což nutně povede k zvyšování nervozity mezi dopravci. "Pokládáme za velmi nezodpovědné, že vláda a premiér přistupují k řešení krizové situace až v době jejího vyhrocení a pouze pod nátlakem. V době relativního klidu pak na sliby zapomínají a podněcují tak vůči sobě nedůvěru dopravců, která snadno může přerůst v živelné protesty," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist