https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesmad-vlada-neplni-dohodu-s-autodopravci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČESMAD: Vláda neplní dohodu s autodopravci

21.6.2001 18:26 | PRAHA (ČIA)
Vláda premiéra Miloše Zemana neplní téměř polovinu bodů loňské dohody se zástupci autodopravců. Na dnešní tiskové konferenci sdružení ČESMAD Bohemia to řekl jeho prezident Vladimír Starosta. Dodal, že nejhorší je situace pokud jde o slibované předložení vládní novely zákona o silniční dani. Vláda dále oddaluje řešení otázky státního odborného dozoru a smíšených komisí, které každoročně řeší problematiku vstupních povolení do jednotlivých států pro kamionovou dopravu.
 

Podle Starosty vláda v listopadu slíbila, že vypracuje vlastní novelu zákona o silniční dani, která uleví zejména majitelům ekologických vozidel. "Ještě v únoru nás ministr Schling ubezpečil, že do konce února bude tato novela existovat v paragrafovaném znění. Je červen a stále se nic nestalo," upozornil Starosta. Uvedl dále, že svou roli sehrál jistě fakt, že ministrem financí již není Pavel Mertlík, který se tehdy jednání s autodopravci účastnil. "Nový ministr totiž chce nejprve znovu prozkoumat dopad snížení sazeb silniční daně na příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury," řekl Starosta.

Proto se ČESMAD rozhodl požádat o pomoc některé poslance ze všech parlamentních stran a pomoci vypracovat poslanecký návrh novely. Ten počítá se snížením sazby silniční daně pro vozidla splňující ekologickou normu Euro 3 o 100 procent, pro vozidla Euro 2 o 50 procent a pro vozidla uvedená do provozu před 1. lednem 1990 naopak se zvýšením sazby daně o 15 procent. "Chceme, aby vláda projednala tuto poslaneckou iniciativu již příští pondělí, aby se to stačilo schválit ještě tento rok," dodal Starosta. Podle původního plánu se totiž úprava silniční daně měla týkat již finančního roku 2001.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist