https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesmad-vlade-chybi-koncepce-rozvoje-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČESMAD: Vládě chybí koncepce rozvoje dopravy

19.10.2003 13:42 | PRAHA (ČIA)
Vláda není schopna předložit ucelenou koncepci rozvoje dopravy a definovat, jakou roli v systému by měla hrát silniční doprava. Autodopravci jsou ochotni i nadále přispívat k rozvoji české ekonomiky, potřebují však znát rámcová pravidla hry, která se nemění podle toho, kde co vládu zrovna tlačí. Vyplývá to ze stanoviska Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia k chystaným zvýšeným nákladům silniční dopravy, které chystá vláda. ČIA ho poskytl mediální zástupce sdružení Jiří Hrabovský.
 

Podle názoru sdružení patří autodopravci "dojným kravám" státu. "Když je třeba sehnat peníze do státního rozpočtu, zvýší se spotřební daň z motorové nafty, podraží dálniční známky, zavede se mýtné," zdůraznil Hrabovský. Jak se dále uvádí ve stanovisku, samotné zvýšení spotřební daně u pohonných hmot, které již podepsal i prezident Václav Klaus, není izolovaným důvodem k nespokojenosti autodopravců. "Většina malých firem se ocitne na pokraji bankrotu, středním poklesne zisk prakticky k nule, těm velkým pak k hranici rentability," tvrdí sdružení.

Vláda prý porušila dohodu uzavřenou mezi Sdružením ČESMAD Bohemia a předchozí vládou premiéra Miloše Zemana, podle které mají být veškeré zásadní změny v pravidlech hry s autodopravci předem prodiskutovány. Kancelář premiéra Vladimíra Špidly podle názoru sdružení téměř dva měsíce kličkovala před žádostí sdružení o projednání celé věci, a ministr dopravy Milan Šimonovský podle nich není kompetentní osobou na svém místě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist