https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesmad-zpoplatneni-silnic-i-tridy-brani-evropske-zakony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČESMAD: Zpoplatnění silnic I. třídy brání evropské zákony

21.5.2004 14:22 | PRAHA (ČIA)
Strategie zavedení elektronického mýtného v České republice, který tento týden schválila vláda, je v současných zejména legislativních podmínkách nerealizovatelná. Evropská legislativa totiž neumožňuje, aby se výkonové zpoplatnění komunikací vztahovalo vedle dálnic i na silnice I. třídy. "Není vůbec jisté, kdy a jak bude tato legislativa upravena," řekl ČIA mluvčí Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix.
 

Podle jeho slov dopravci sice chápou nutnost přechodu na výkonové zpoplatnění i v České republice, na druhou stranu se při výběru systému a obecně zřízení elektronického mýtného musejí zohlednit některé skutečnosti. "Především je třeba garantovat aby veškeré finanční prostředky získané zavedením tohoto mýta byly investovány zpět do silniční sítě," upozornil Felix.

Zároveň se podle něj musí zvolit takový systém výběru elektronického mýta, jehož provozní náklady při zachování nejvyšší možné míry spolehlivosti nesníží rentabilitu celého systému. "Prostředky získané zavedením mýta, které se odhadují na čtyři až deset miliard korun, v žádném případě nevyřeší katastrofální podfinancování výstavby a údržby silniční infrastruktury," dodal mluvčí.

Vládní návrh strategie zavádění elektronického mýtného v ČR počítá s tím, že se od roku 2006 zpoplatní pro nákladní dopravu nejen české dálnice, ale také vybrané silnice I. třídy. Státní fond dopravní infrastruktury by měl příští rok vypsat výběrové řízení na dodavatele systému výběru mýtného. Od roku 2012 by měly mýtné platit i osobní vozidla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist