https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-aktiviste-demonstrovali-v-haagu-na-podporu-kolumbijskych-indianu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští aktivisté demonstrovali v Haagu na podporu kolumbijských indiánů

18.11.2000 19:00 | HAAG (zvláštní zpravodajka EkoListu)
"Ropa je energií života. Je to krev naší Země," uvedl ve svém projevu Berito Cobaria - domorodý příslušník kolumbijského indiánského kmene Uwa. V pátek 17. listopadu se před budovou Soudního dvoru v Haagu sešlo 50 českých ekologických aktivistů, zejména z organizací Nesehnutí a Hnutí DUHA, aby podpořili demonstraci, která byla jednou z doprovodných akcí 6. konference stran Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách.
 

Kolumbijská vláda vydala v roce 1999 americké ropné společnosti Occidental Petroleum Corporation (OXY) povolení k zahájení těžby ropy na území, které historicky patří indiánskému kmeni Uwa. Ten má své vlastnictví prý potvrzeno smlouvou ze 17. století. Tak vznikl konflikt, při němž bylo několik indiánů, kteří usilovali o zastaveni těžby na jejich území, zavražděno. Zastavením těžby by kolumbijská vláda paradoxně přispěla k reálnému snížení emisí CO2 o 153 milionů tun.

Poté, co domorodí indiáni vysvětlili svou situaci a uvedli, že chtějí pouze respekt kolumbijské vlády, vydal se průvod, který měl přibližně 100 účastníků, se svíčkami na pochod k haagskému Kongresovému centru. Poklidná akce byla sledována policejními hlídkami a narušena byla pouze několika silnými dešťovými přeháňkami. Demonstrace chtěla také upozornit na skutečnost, že průmyslové státy, které využívají energetických zdrojů států "třetího světa" a které chtějí začít snižovat emise skleníkových plynů, musí především přestat tolerovat teroristické praktiky spojené s těžebními projekty a zastavit jejich financování.


reklama

 
Irena Jeřábková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist