https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-usnadnili-trideni-parazitickych-hub-coz-pomuze-v-potravinarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci usnadnili třídění parazitických hub, což pomůže v potravinářství

5.3.2023 00:58 | PRAHA (ČTK)
Foto | Mikrobiologický ústav AV ČR / AV ČR
Čeští vědci zjednodušili systém členění parazitických hub, což podle nich pozitivně ovlivní potravinářství, medicínu nebo biotechnologie. Některé houby z daného rodu s názvem Aspergillus (česky kropidlák) jsou totiž využívané například k fermentaci potravin a nápojů, jiné ale zase potraviny kontaminují, uvedla Akademie věd ČR (AV ČR). Nový systém dělení má ulehčit kontrolu potravin, navrhli jej odborníci z Univerzity Karlovy a Mikrobiologického ústavu AV ČR.
 

Houby rodu Aspergillus se podle akademie běžně vyskytují v životním prostředí. Kromě fermentace jsou v biotechnologickém průmyslu využívány také k výrobě kyseliny citronové a některých enzymů, sdělila AV ČR. Zároveň dodala, že některé druhy kontaminují mimo jiné ovoce, zeleninu, nebo půdu, a mohou zapříčinit zdravotní komplikace lidem i zvířatům, protože jsou toxické a karcinogenní.

Podle Víta Hubky, který působí na obou institucích podílejících se na studii, představuje současný systém dělení hub značné komplikace. "Běžné je především dělení stávajících druhů na menší, zavádění nových jmen pro druhy, které jsou nerozeznatelné vzhledem a mikroskopickými i dalšími znaky jeden od druhého. To vše komplikuje nebo až znemožňuje přesnou identifikaci například pro diagnostiku onemocnění, která tyto houby způsobují," uvedl Hubka.

Dosavadní systém třídění hub je podle akademie založen především na molekulárně-genetických datech. Při tvorbě nového systému posbíral mezinárodní vědecký tým stovky vzorků z různých kontinentů, aby tak podle AV ČR odborníci analyzovali opravdovou různorodost v rámci druhů, což vyústilo ve snížení počtu druhů.

"Aplikovali jsme širokou škálu metod, včetně moderních fylogenetických metod založených na datech z vysokého počtu genů či genomů. Došli jsme ke zjištění, že druhy jsou mnohem více variabilní, než jsme si mysleli, a to na mnoha úrovních – vzhled kolonií, mikroskopické znaky, genetická variabilita, produkce mykotoxinů a podobně," řekl vědec František Sklenář, který se na návrhu systému podílel.

Podle vedoucího laboratoře genetiky a metabolismu hub Miroslava Kolaříka z Mikrobiologického ústavu AV ČR se dá předpokládat, že obdobná zjednodušení budou možná i u dalších skupin hub. "Rod Aspergillus udává do značné míry trendy směřování v taxonomii a dalších disciplínách, očekáváme proto podobné závěry i u jiných skupin hub," dodal Kolařík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist