https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-chce-letos-zvysit-prodej-elektriny-doma-i-v-zahranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ chce letos zvýšit prodej elektřiny doma i v zahraničí

20.6.2001 16:42 | PRAHA (ČIA)
Rozhodujícím cílem společnosti ČEZ je pro tento rok zvýšení prodeje elektřiny, a to především v tuzemsku. "Ze smluv v České republice je nasmlouváno 36 terrawatthodin (TWh), ale podle předpokladu to bude o něco více. Máme sice nasmlouváno méně než v loňském roce, kdy jsem měly smlouvy znějící na 36,6 TWh, ale realita odběru bude tento rok, zejména díky odchylkám a odkupům, přeci jen vyšší než je nasmlouváno. Odhadujeme, že to bude okolo 37 TWh," řekl dnes na schůzce s novináři generální ředitel a předseda představenstva Jaroslav Míl.
 

K dosažení tohoto cíle bylo distribučním společnostem nabídnuty množstevní slevy, které jim umožňují nakoupit elektřinu nad rámec loňského objemu, a to až pod úroveň exportní ceny. V loňském roce došlo k propadu prodeje regionálním distribučním společnostem ve výši 3,9 TWh. Tento propad se nepodaří letos plně nahradit, ale cílem společnosti je zvýšení prodeje regionálním distribučním společnostem o jednu TWh na 37 až 38 TWh.

V oblasti exportu je ČEZ úspěšnější. Pro letošní rok má ČEZ nasmlouváno k odběru v zahraničí 14 TWh, což je nárůst oproti loňsku o dvě TWh. Zlepšují se rovněž cenové podmínky exportu. "Na konci května oznámený úmysl německé společnosti E.ON jednat o ukončení smluvních vztahů nám tento cíl komplikuje. Jde o problém, který je nutno řešit především v politické rovině," řekl dnes Míl. Dodal, že jednání s E.ON probíhají téměř každý den, a to jak se zástupci z německé strany, tak s pobočkou v ČR E.ON Bohemia. Právě tato česká společnost má podle Míla dojednat kontrakt. "Chceme vše vyřešit obchodní cestou," řekl Míl. Zároveň uvedl, že ČEZ nemá informace o tom, že by některá jiná společnost s EU chtěla s ČEZem vypovědět smlouvu.

ČEZ je největším producentem elektrické energie na našem území. V loňském roce společnost dosáhla zisku 5,7 miliardy korun. Její podíl na evropském trhu činí 1,8 procenta, což je srovnatelné například s britskou společností Power Gen či německou En BW. Obě tyto společnosti mají na evropském trhu shodný podíl 1,9 procenta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist