https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-chysta-zavirani-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ chystá zavírání elektráren

18.6.2001 09:42 | PRAHA (ČIA)
Elektrárenská společnost ČEZ zveřejnila jména tří uhelných elektráren, které jako první uzavře, pokud se jí příští rok nepodaří prodávat tolik proudu jako letos. Jde o východočeskou elektrárnu Chvaletice, středočeský Mělník a moravský Hodonín. Tyto tři elektrárna, do nichž ČEZ v minulých letech investoval miliardy korun na odsíření, zaměstnávají téměř tisícovku lidí a mají kapacitu výroby jako polovina Temelína. Uvádí to dnešní vydání Mladé fronty .
 

Pokud by ČEZ uhelné elektrárny uzavřel, vážně ohrozí i místa horníků, a to až poloviny z jejich celkového počtu, což znamená kolem deseti tisíc míst. "To by byla katastrofa," reagoval za odbory František Nekola. Zástupci ČEZ nicméně tvrdí, že vše bude záležet na nových podmínkách na trhu s elektřinou. "Smlouvy na nákup uhlí pro příští rok budeme moci uzavřít až podle toho, jak budeme mít zajištěn prodej elektřiny u nás i v zahraničí. A to budeme vědět, až budou jasné nové podmínky fungování trhu," řekl ředitel ČEZ Jaroslav Mil.

Od ledna příštího roku se totiž podle energetického zákona otevírá trh s elektřinou konkurenci a velké podniky, které spotřebovávají až třetinu proudu v celé zemi, si budou moci vybrat, zda si ho nakoupí od ČEZ nebo spíše od obchodníka, německé firmy či od regionálního distributora. ČEZ také kvůli odporu k jaderné elektřině v Německu zřejmě přijde o klíčové vývozní kontrakty do této země. Nová pravidla, například nastavení ceny elektřiny a služeb či způsob zúčtování krátkodobých dodávek proudu, však podle Mladé fronty zatím připravena nejsou. Někteří poslanci jsou proto přesvědčeni, že by se vzhledem k těmto nejasnostem mělo začít jednat o odložení otevření trhu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist