https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-dosahl-v-1-pololeti-zisku-46-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ dosáhl v 1. pololetí zisku 4,6 miliardy korun

31.7.2001 13:48 | PRAHA (ČIA)
Neauditovaného nekonsolidovaného zisku po zdanění ve výši 4,6 miliardy korun dosáhla elektrárenská společnost ČEZ. Oproti stejnému období loni to znamená nárůst o 1,6 miliardy korun (o 52,1 procenta). Stalo se tak na základě většího růstu celkových výnosů ve zmiňovaném období, které dosáhly 30,9 miliardy korun, zatímco náklady dosáhly výše 25,2 miliardy korun. Podle mezinárodních účetních standardů (IAS) dosáhl ČEZ čistého zisku ve výši 6,9 miliardy korun. Dnes o tom na tiskové konferenci informoval generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl.
 

Oproti stejnému období loni došlo k růstu celkových výnosů o 0,9 miliardy (3,1 procenta), a to zejména z důvodu vyšších ostatních provozních výnosů, které vzrostly o 0,5 miliardy korun, vyšších tržeb za elektřinu (růst o 0,3 miliardy korun) a vyššího zúčtování rezervy na kurzové ztráty (0,01 miliardy korun). Co se týká celkových nákladů, ty meziročně poklesly o 0,8 miliardy korun (o 3,1 procenta). Z provozních nákladů, které jako celek poklesly o 1,2 miliardy korun, došlo zejména k poklesu nákladů na přenos elektřiny, tvorbu provozních rezerv a na nákup elektřiny pro další prodej.

Celková zadluženost ČEZu bez rezerv klesla meziročně ze 33,6 procenta na 31,7 procenta, přičemž dlouhodobá zadluženost se snížila ze 26,8 procenta na 24,4 procenta. Počet zaměstnanců ČEZ snížil z 8795 na konci minulého roku na 7995 k polovině roku letošního, tj. o 800 osob (o 9,1 procenta). Meziročně došlo ke snížení o 1116 zaměstnanců, tj. o 12,2 procenta.

Jak uvedl výkonný ředitel pro finance a správu Petr Vobořil, letos ČEZ očekává zisk ve výši šest miliard korun. ČEZ je největším producentem elektrické energie na našem území. V loňském roce společnost dosáhla zisku 5,7 miliardy korun. Její podíl na evropském trhu činí 1,8 procenta, což je srovnatelné například s britskou společností Power Gen či německou En BW. Obě tyto společnosti mají na evropském trhu shodný podíl 1,9 procenta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist