https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-esco-za-138-milionu-korun-modernizuje-energocentrum-vitkovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ ESCO za 138 milionů korun modernizuje Energocentrum Vítkovice

8.3.2018 03:40 | OSTRAVA (ČTK)
Díky modernizaci se v Energocentru výrazně sníží emise síry, dusíku, prachu i oxidu uhličitého. "Konkrétně klesnou ročně emise oxidu síry o 410 tun (100 procent), oxidů dusíku o 288 tun (93 procent), tuhých znečišťujících látek o 5,8 tuny (96 procent) a oxidu uhličitého o 109.000 tun (81 procent). / Provoz současné teplárny na černé uhlí bude letos ukončen (na obrázku).
Díky modernizaci se v Energocentru výrazně sníží emise síry, dusíku, prachu i oxidu uhličitého. "Konkrétně klesnou ročně emise oxidu síry o 410 tun (100 procent), oxidů dusíku o 288 tun (93 procent), tuhých znečišťujících látek o 5,8 tuny (96 procent) a oxidu uhličitého o 109.000 tun (81 procent). / Provoz současné teplárny na černé uhlí bude letos ukončen (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ, a.s.
Skupina ČEZ ESCO za 138 milionů korun modernizuje své Energocentrum Vítkovice v Ostravě, které dodává teplo průmyslovým podnikům, úřadům i domácnostem. Kotle na uhlí nahradí plynovou kotelnou. Výrazně tím sníží emise. Renovaci zajišťují ostravské společností ČEZ Energo a ČEZ Energetické služby, investice bude dokončena ještě letos. Novinářům to včera řekli zástupci firem.
 

Energocentrum je prakticky uprostřed města. Jeho dva současné černouhelné kotle mají integrované povolení do roku 2020. Nahradí je plynová kotelna se třemi kotli a kogeneračními jednotkami. Investici hradí ČEZ z vlastních zdrojů.

"Staré uhelné zdroje budou v průběhu letošního roku odstaveny. Důvodem je konec integrovaného povolení, ale i vycházíme vstříc situaci v Ostravě, kdy smogová situace zejména v zimě není dobrá. Takže přecházíme ve větší míře na plynové zdroje, které jsou výrazně šetrnější k životnímu prostředí než staré uhelné zdroje," řekl generální ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Michal Pastušek.

Díky modernizaci se v Energocentru výrazně sníží emise síry, dusíku, prachu i oxidu uhličitého. "Konkrétně klesnou ročně emise oxidu síry o 410 tun (100 procent), oxidů dusíku o 288 tun (93 procent), tuhých znečišťujících látek o 5,8 tuny (96 procent) a oxidu uhličitého o 109.000 tun (81 procent)," uvedl mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Pastušek řekl, že staré uhelné kotle jsou vzhledem k dnešním spotřebám tepla a elektřiny předimenzovány a i po modernizaci by představovaly ekologickou zátěž. "Nové řešení, které máme, se skládá ze tří částí. Jedna část jsou kogenerační jednotky. Dneska tady fungujeme se dvěma, budou rozšířeny na čtyři. Bude tu výměníková stanice, kde získáváme teplo od společnosti Veolia, a bude tu plynová kotelna, kde budou tři plynové kotle. Ty budou určeny zejména na zimní měsíce," popsal Pastušek.

ČEZ ESCO (Energy Service Company), je dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky komodit, energetické audity i externí dodávky tepla a elektřiny, ale také výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Do ČEZ ESCO patří firmy AZ KLIMA, ČEZ Bytové domy, ČEZ Energetické služby, ČEZ Energo, ČEZ LDS, ČEZ Solární, Energocentrum Vítkovice, ENESA, EVČ a KART. Tržby ČEZ ESCO v roce 2016 činily 3,4 miliardy korun, loni podle odhadu dosáhly 4,5 miliardy. Pro letošek skupina plánuje tržby ve výši sedm miliard.

ČEZ ESCO má téměř 1600 zaměstnanců. ČEZ Energetické služby zaměstnává na 550 lidí a loni měla provozní výnosy 1,6 miliardy korun. ČEZ Energo má téměř 80 zaměstnanců a její loňské výnosy činily 825 milionů korun.

Sektor energetických úspor a služeb (tzv. ESCO) v současnosti roste v Evropě rapidním tempem a významně se podílí na evropských cílech snížit energetickou náročnost zdejšího průmyslu. Nabízí chytrá řešení jako renovace energetických hospodářství ve firmách a průmyslových areálech, ekologickou modernizaci budov, chytré osvětlení nebo instalaci ekologických zdrojů.

“Energetika prochází největší revolucí za posledních padesát let. Míří k menším ekologičtějším zdrojům a úsporným a chytrým řešením,“ říká Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ.

„Energocentrum je důkazem, že řešení ve stylu ESCO fungují. Vybírali jsme z několika možností, mezi kterými byla renovace stávajícího uhelného zdroje i výstavba nového černouhelného kotle,“ říká ředitel Energocentra Martin Řepišťák. „Výsledný projekt je nejekologičtější i nejekonomičtější variantou. Ulevíme tak životnímu prostředí a zároveň zajistíme, že cena tepla pro zákazníky bude co nejnižší.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist