https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-je-nejvetsim-vyrobcem-elektriny-ve-stredni-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ je největším výrobcem elektřiny ve střední Evropě

19.1.2005 12:19 | PRAHA (ČIA)
Největším výrobcem elektřiny v nových členských zemích Evropské unie je česká společnost ČEZ. V roce 2003 utržila 2,663 miliardy eur. Druhá v pořadí je společnost Magyar Villamos Müvek (MVM) s obratem 1,563 miliardy eur a třetí jsou Slovenské elektrárny s 1,141 miliardy eur. Vyplývá to ze studie společnosti Central European Capital, kterou ČIA poskytla Petra Doležalová z České kapitálové informační agentury (ČEKIA).
 

Přehled desítky největších výrobců elektřiny v regionu doplňuje šest polských společností a slovinský Holding Slovenske elektrarne. Z polských výrobců je největší Poludniowy Koncern Energetyczny (PKE) se sídlem v Katowicích, který za rok 2003 utržil 823 milionů eur.

ČEZ podle studie vykázal také nejvyšší míru růstu a zisk. Díky akvizicím ČEZ meziročně navýšil obrat o 47,7 procenta, další výrobci zaznamenali nárůst tržeb maximálně o sedm procent. Čistý zisk ČEZ přesáhl 209 milionů eur, následuje PKE se 115 miliony a Slovenské elektrárny s 80,4 milionu eur. MVM vykázalo ztrátu 13 milionů eur.

Největším distributorem elektřiny ve střední Evropě jsou Polskie Sieci Elektoenergetyczne s tržbami 3,49 miliardy eur. Následuje E.ON Hungária s 1,136 miliardy eur, polská Grupa Energetyczna Enea s 933 miliony a maďarský Budapesti Elektromos Mövek se 721 miliony eur. Pátá je Západoslovenská energetika s 518 miliony eur. Na šestém místě je první zástupce ČR, Jihomoravská energetika s obratem 496 milionů eur. První desítku distributorů doplňují ČEPS, Severomoravská energetika, Stredoslovenská energetika a Východočeská energetika.

Studii o největších společnostech střední Evropy vypracovala poradenská společnost Central European Capital ve spolupráci s lokálními poskytovateli finančních informací. Parterem projektu v České republice byla ČEKIA. V přehledu jsou zastoupeny společnosti z České republiky, Polska, Maďarska, Slovenska, Slovinska, Estonska, Litvy a Lotyšska.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist