https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-ke-konci-zari-v-zisku-29-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ ke konci září v zisku 2,9 miliardy Kč

30.10.2000 17:50 | PRAHA (ČIA)
Za první tři čtvrtletí letošního roku dosáhl ČEZ čistého zisku 2,9 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to o 2,2 miliardy Kč více. Loňský výsledek byl však negativně ovlivněn opravnou položkou na retrofit tušimické elektrárny a tvorbou rezerv na kursové ztráty. Při zohlednění těchto vlivů bylo letošní hospodaření ČEZ zhruba o miliardu lepší. Varující je však klesající podíl ČEZ na trhu, který ke konci září klesl na 65,2 procent. Na dnešní tiskové konferenci to novinářům oznámil ekonomický ředitel ČEZ Petr Vobořil.
 

I přes vysoký nárůst oproti loňskému roku je dosažený zisk menší, než vedení ČEZ předpokládalo. Tržby za prodej elektřiny ve srovnání s loňským rokem mírně klesly o 0,3 % a dosáhly celkové výše 36,3 miliardy Kč. Tržby za prodej tepla činily jednu miliardu a 80 milionů Kč a oproti stejnému období loňského roku poklesly o 3,7 %. Celkově dosáhly výnosy společnosti ČEZ za prvních devět měsíců letošního roku 42 miliardy a 456 milionů korun. Oproti loňskému roku díky zúčtování rezerv na kursové ztráty do výnosů vzrostly o 0,9 %.

Náklady ČEZ poklesly oproti stejnému období loňského roku o 4,1 %, a činily tak 38 miliard 661 milionů Kč. Pokles nákladů v letošním roce byl dán zastavením retrofitu elektrárny Tušimice I. Příznivě se však podle vedení společnosti vyvíjí provozní náklady ČEZ, kdy došlo ke snížení mzdových nákladů, nákladů na materiál nebo nákladů na opravy.

Ukazatel rentability vlastního jmění vzrostl na 3,9 %. Výnos na akcii díky vyššímu zisku vzrostl z loňských 1,2 koruny na 4,9 koruny ke konci září. Celková zadluženost ČEZ dosahuje 34,6 %. Podíl ČEZ na krytí domácí poptávky po elektřině poklesl z loňských 73,8 % na letošních 65,2 %. Vlivem vyšších vývozů se však pokles prodeje v ČR nepromítl do poklesu produkce elektřiny celkově.

Podle P. Vobořila, dosáhne ČEZ za letošní rok zisku 4,7 miliardy Kč. Po konsolidaci s dalšími dceřinými společnostmi by měl zisk činit pět miliard Kč. Vláda v říjnu rozhodla privatizovat ČEZ společně s rozvodnými společnosti do rukou jednoho vlastníka. Své potěšení nad tímto rozhodnutím vedení ČEZ nezastírá. "Díky spojení ČEZ a distribučních společností pod rukama zahraničního investora budeme mít snazší přístup k trhu," uzavřel P. Vobořil.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist