https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-loni-investoval-do-svych-elektraren-49-miliard-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ loni investoval do svých elektráren 4,9 miliard Kč

22.2.2005 17:07 | PRAHA (ČIA)
Celkem 4,9 miliardy korun vydala v loňském roce na investiční výstavbu energetická společnost ČEZ. "Hlavní pozornost byla věnována oblasti jaderné energetiky, kam směřovalo 2,9 miliardy korun. "To se však v následujících letech zcela změní, protože ČEZ čeká obnova dožívajících uhelných elektráren," sdělil ČIA tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Mezi největší investiční akce realizované v loňském roce patří obnova systému kontroly řízení v Jaderné elektrárně Dukovany, stavba skladu použitého paliva v Dukovanech a také likvidace staveniště a následná rekultivace území v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Na oblast ekologie a zpracování odpadů ČEZ vydal více než 600 milionů korun, do tepelných a vodních elektráren šlo zhruba 500 milionů korun. "Ve většině hnědouhelných elektráren pokračovaly práce na rekultivacích odkališť popela s cílem navrácení těchto pozemků do okolních ekosystémů," dodal Kříž.

V objemu investic ve výši 4,9 miliardy korun nejsou zahrnuty finanční investice. Do nich v loňském roce patřil mimo jiné nákup podílů německé společnosti E.ON v Severomoravské energetice a Severočeské energetice za zhruba 4,5 miliardy korun a koupě 67 procent akcií třech bulharských distribučních společností za částku 8,6 miliardy korun.

ČEZ je se 73procentním podílem největším výrobcem elektřiny v České republice. Mimo to vlastní pět regionálních distributorů elektřiny v ČR a tři v Bulharsku a zajímá se o další akvizice na Balkáně a Polsku. Za první tři čtvrtletí loňského roku skupina ČEZ vykázala podle IFRS konsolidovaný čistý zisk 10,2 miliardy korun, provozní zisk 15,13 miliardy a tržby 73,06 miliardy. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist