https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-loni-navysil-vyrobu-elektriny-z-obnovitelnych-zdroju-o-19-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ loni navýšil výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů o 19 procent

24.1.2006 11:33 | PRAHA (ČIA)
Společnost ČEZ vyrobila v loňském roce z obnovitelných zdrojů celkem 1,449 miliardy kWh elektřiny. To je o 19 procent více než v roce 2004. Nárůst zajistily zejména akumulační a průtočné vodní elektrárny, ve kterých produkce elektřiny meziročně narostla o 25 procent na 1,333 miliardy kWh. ČIA to dnes sdělil tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Množství elektřiny vyrobené spalováním biomasy naopak meziročně kleslo o 23 procent na 115 milionů kWh. "U biomasy došlo kvůli nízké výkupní ceně a potížím se zajištěním dostatečného množství vhodného materiálu k výraznějšímu poklesu jejího využití k výrobě elektřiny. Řada tuzemských producentů tradiční biomasy dřevní štěpku raději vyváží do zahraničí za výhodnější ceny," zmínil Kříž.

Další obnovitelné zdroje měly na produkci ČEZ jen minimální podíl. Trojice větrných elektráren v Jeseníkách vyrobila 458 tisíc kWh elektřiny a solární elektrárna v Dukovanech 7,2 tisíce kWh. ČEZ za loňský rok vyrobil zhruba 60 miliard kWh elektřiny, podíl obnovitelných zdrojů na celkové produkci se tak pohyboval okolo 2,4 procenta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist