https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-nemecky-apel-na-odstaveni-jete-je-politickou-zalezitosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Německý apel na odstavení JETE je politickou záležitostí

16.7.2001 11:30 | PRAHA (ČIA)
K údajné žádosti Německa o odstavení JE Temelín (JETE) nebude zatím ČEZ zaujímat žádný postoj. "V obecné rovině to považujeme za čistě politickou záležitost, ke které by se měla nějakým způsobem postavit česká vláda. Pokud nás vláda vyzve k předložení nějakých materiálů, tak to samozřejmě uděláme, ale zatím žádné takové signály nemáme," řekl dnes ČIA tiskový mluvčí ČEZ Daniel Častvaj.
 

Spolkový ministr životního prostředí Jürgen Trittin dává podle mluvčího svůj negativní postoj vůči JETE najevo už několik měsíců. "Velice by nás ale překvapilo, kdyby dopis, který podle našich informací ještě na Ministerstvo zahraničních věcí ČR (MZV) nedorazil, byl dokumentem podepsaným celou vládou. Nic ale nebudeme zatím předjímat," uvedl dále Častvaj. Podle dostupných informací německá vláda apeluje na vládu ČR, aby zrušila rozhodnutí o uvedení JETE do provozu a aby tento zdroj odstavila.

Podle mluvčího MZV Aleše Pospíšila obdržela česká strana již neoficiální verzi usnesení německého kabinetu a oficiální verzi by měla obdržet v nejbližších hodinách. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Jak se dále v HN uvádí, důvodem ostrého postupu Berlína jsou údajně špatné vybavení jaderné elektrárny a zpráva o jejím vlivu na životní prostředí, která neobsahuje řadu nutných variant. Jeden z argumentů z německé strany hovoří o tom, že různé mechanismy ohrožení či selhání nebyly dosud vůbec prozkoumány. "Vliv JETE na životní prostředí je minimální," sdělil však dnes k této výtce ČIA Častvaj.

V úterý 17. července se bude i přes to předsednictvo vlády neplánovaně zabývat problematikou JETE a jeho mezinárodních dopadů, uvedly HN.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist