https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-pocita-s-dostavbou-slovenske-jaderne-elektrarny-mochovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ počítá s dostavbou slovenské jaderné elektrárny Mochovce

15.4.2004 10:41 | BRATISLAVA (ČIA)
ITA) - Zájem o dostavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Mochovce má společnost ČEZ, která se nyní uchází o koupi Slovenských elektráren. Hlavní výhodou společnosti ČEZ jsou podle jejího generálního ředitele a předsedy představenstva Martina Romana zkušenosti s provozováním jaderných elektráren.
 

Spojení ČEZ a Slovenských elektráren (SE) považuje Roman za návrat k racionalitě, protože společnosti byly budované jako jeden celek. "ČEZ by zvýšil kredibilitu SE," zdůraznil. Mezi další přínosy zařadil i potenciální přístup SE k zdrojům, transparentnost české společnosti a neexistenci jazykových bariér. Podle Romana bude ČEZ nadále expandovat, a vytvářet tak zdroje, například i na dostavbu Mochovců. Výkonný ředitel ČEZ pro strategický rozvoj Petr Vobořil uvedl, že již před zahájením privatizačního tendru měl ČEZ zájem o participaci na dostavbě elektrárny v Mochovcích.

Záměrem společnosti ČEZ je podle jeho představitelů stát se energetickým lídrem v středoevropském regionu, za klíčovou akvizici považují získání podílu v SE. "Pod lídrstvím si představujeme získání největšího vlivu v regionu, dosahování největší ziskovosti, či dodávek co největšího množství elektrické energie v regionu," konstatoval Roman. ČEZ by rád na Slovensku vlastnil i nějakou distribuční společnost. Majoritní podíly ve všech třech slovenských energetikách již slovenská vláda zprivatizovala. "Minoritní balíky pro nás nejsou zajímavé," dodal Roman.

V současnosti probíhá privatizace 66procentního podílu v SE. Závazné nabídky mají uchazeči podávat v květnu. Zájem o koupi celých SE mají tři investoři - ČEZ, ruská společnost RAO UES a další zájemce, který si nepřeje být zveřejněn. Zájem o získání tepelných a vodních elektráren SE má německý E.ON a rakouský Verbund.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist