https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-poda-upresnenou-nabidku-na-rumunske-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ podá upřesněnou nabídku na rumunské energetiky

4.11.2004 12:48 | PRAHA (ČIA)
K podání upravené nabídky na koupi dvou regionálních distributorů elektřiny vyzvala rumunská vláda společnosti ČEZ a E.ON. Termín pro jejich podání je stanoven na pondělí 8. listopadu. "Byli jsme osloveni rumunskou stranou k upřesnění nabídky. Novou nabídku podáme, a to na obě energetiky," řekl ČIA tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Kříž však odmítl uvést, jestli ČEZ zvýší kupní cenu. Rumunsko nyní privatizuje společnosti Electrica Oltenia a Electrica Moldova. Závaznou nabídku na jejich koupi podaly 18. října pouze společnosti ČEZ a E.ON. Podle dnešního vydání deníku Ziarul Financiar podal ČEZ vyšší cenovou nabídku na Oltenii, zatímco E.ON je ochoten zaplatit více za Moldovu.

Rumunská vláda zahájila privatizaci dvou regionálních energetik letos v dubnu. Electrica Oltenia má 1,36 milionu zákazníků a prodá ročně 6,8 miliardy kWh elektřiny. Electrica Moldova obsluhuje 1,31 milionu klientů a dodává 4,1 miliardy kWh za rok. Rumunsko prodává v každém z obou distributorů 24,62 procenta akcií, vybraný strategický investor poté musí vložením kapitálu svůj podíl navýšit na 51 procent.

ČEZ je se 74procentním podílem největším výrobcem elektřiny v České republice, vlastní také pět z osmi regionálních distributorů elektřiny. Za první tři čtvrtletí ČEZ vykázal nekonsolidovaný čistý zisk 9,95 miliardy korun a tržby 44,2 miliardy korun. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři. ČEZ letos začal s akvizicemi v zahraničí, v červenci zvítězil v tendru na západní skupinu energetik v Bulharsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist