https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-pristi-rok-zdrazi-elektrinu-mene-o-143-pct
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ příští rok zdraží elektřinu méně, o 14,3 pct.

23.8.2005 12:38 | PRAHA (ČIA)
Cena elektřiny se po velkoobchodní aukci, kterou ČEZ včera ukončil, zvýší příští rok o 14,3 procenta. Oproti začátku aukce tak elektřina zdraží o 0,8 procentního bodu méně. Cena silové, takzvané žluté elektřiny, byla ve srovnání se začátkem prodeje před 11 dny snížena o korunu na 1041 korun za MWh. ČIA to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Důvodem menšího zdražení je podle Kříže velký zájem o aukci. Aukce na dodávky elektřiny pro rok 2006 se zúčastnilo devět subjektů mimo skupinu ČEZ. Na začátku aukce 12. srpna nabízel ČEZ žlutou elektřinu za 1042 korun za MWh, oproti cenám letošního roku o 15,1 procenta dráž.

Analytici však velký význam nové korekci cen elektřiny nedávají. "Výsledný růst je již jen kosmetickou úpravou, která má zmást konkurenční výrobce proudu," řekl ČIA analytik České spořitelny Libor Vinklát.

Nárůst velkoobchodních cen elektřiny je v souladu s předpoklady Energetického regulačního úřadu, které použil při odhadu růstu koncových cen pro domácnosti. Nárůst cen pro domácnosti by neměl překročit 10 procent.


reklama

 
Další informace |
Porovnání cen elektřiny najdete na serveru SFinance.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist