https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-prodej-loni-instaloval-1514-stresnich-fotovoltaik-vice-nez-v-roce-2020
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ Prodej loni instaloval 1514 střešních fotovoltaik, více než v roce 2020

6.1.2022 00:38 | PRAHA (ČTK)
Fotovoltaický panel
Fotovoltaický panel
Foto | e pants / Flickr
Společnost ČEZ Prodej instalovala v loňském roce 1514 střešních fotovoltaik. Je to téměř dvaapůlkrát více než v roce 2020. Celkový výkon těchto střešních fotovoltaických elektráren dosáhl 7,4 megawattu (MW). Zákazníci mají zájem zejména o solární elektrárny doplněné bateriovými systémy. Baterií ČEZ Prodej loni u zákazníků instaloval 939, meziročně dvojnásobek, řekl ČTK mluvčí ČEZ Roman Gazdík.
 

Loni stoupl i zájem o tepelná čerpadla, kterých ČEZ v domácnostech zapojili 1118, oproti 514 v roce 2020. Vyššímu zájmu pomohl podle Gazdíka růst trhu i stoupající ceny energií. ČEZ projekt střešní fotovoltaické elektrárny s akumulací nebo tepelného čerpadla připravuje pro zákazníky na klíč a nabízí i zajištění financování, včetně vyřízení žádosti o dotaci.

"Zájem o naše služby v oblasti moderní energetiky rychle roste. Prakticky každý už dnes při stavbě nového domu nebo při rekonstrukci střechy přemýšlí o tom, zda si pořídit také fotovoltaiku. Solární elektrárny se už se stávají v Česku standardem a zájem výrazně zvýšila i rostoucí cena energií," řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

ČEZ Prodej také uzavřel dalších více než tisíc smluv na fotovoltaiky a baterie, které bude zapojovat v letošním roce. Díky velkému zájmu ve druhé polovině roku se nicméně prodlužuje doba, která je nutná pro vyřízení instalace. "Nepolevujeme ani teď v zimě. Budeme instalovat, dokud nám počasí dovolí. Nabíráme nové lidí tak, abychom mohli poptávku zákazníků co nejrychleji uspokojit," řekl ředitel ČEZ Prodej pro nekomoditní služby Petr Ouška.

Zájem o fotovoltaiky a další úsporná řešení od ČEZ nyní výrazně stoupá a dodací lhůty se prodloužily. Kvůli epidemii koronaviru se narušily dodavatelské řetězce a některé komponenty je obtížné získat. Zhruba měsíc také obvykle trvá vyřízení dotace. Od podpisu smlouvy k instalaci fotovoltaiky tak mohou uběhnout tři až čtyři měsíce. "Snažíme se každopádně klienta pravidelně informovat, co už jsme vyřešili a co náš ještě čeká, aby měl jasnou představu o celém procesu od nabídky až po instalaci," dodal Ouška.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist