https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-se-zajima-o-privatizaci-dalsi-rumunske-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ se zajímá o privatizaci další rumunské energetiky

18.1.2005 15:33 | PRAHA (ČIA)
Zájem o účast v chystané privatizaci rumunské regionální distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud má společnost ČEZ. "Určitě se s nabídkou seznámíme. Máme zájem o tuto oblast," sdělil ČIA tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Dalšími zájemci budou podle odhadu rumunských médií italský Enel a německý E.ON.
 

Nový rumunský ministr ekonomiky a obchodu Codrut Seres uvedl 11. ledna, že privatizaci firmy Electrica Muntenia Sud považuje za prioritu letošního roku. Tendr zatím nebyl vyhlášen. Rumunské území pokrývá celkem osm regionálních distributorů elektřiny. Electrica Muntenia Sud zásobuje 1,06 milionu zákazníků v hlavním městě Bukurešti a sousedních regionech Giurgiu a Ilfov. Roční prodeje elektřiny činí 4,3 miliardy kWh, z toho 32 procent odběrů připadá na domácnosti.

ČEZ loni v prosinci zvítězil v privatizačním tendru na 51 procent sousední distribuční společnosti Electrica Oltenia. O měsíc dříve uzavřel smlouvu s bulharskou vládou, podle které získá 66 procent akcií v západní skupině bulharských energetik. Ani jedna z uvedených transakcí nebyla dosud dokončena. ČEZ se dále zajímá o uhelné elektrárny v Bulharsku, Rumunsku a Černé Hoře. V privatizačním tendru na 66 procent akcií Slovenských elektráren v loňském roce ČEZ neuspěl.

ČEZ se podílí na výrobě elektřiny v ČR ze 74 procenty. Mimo to vlastní pět z osmi regionálních distributorů elektřiny v tuzemsku. Za první tři čtvrtletí loňského roku skupina ČEZ vykázala konsolidovaný čistý zisk 10,2 miliardy korun, provozní zisk 15,13 miliardy a tržby 73,06 miliardy. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist