https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-se-zucastni-souteze-o-polskou-elektrarnu-kozienice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ se zúčastní soutěže o polskou elektrárnu Kozienice

16.3.2005 15:30 | PRAHA (ČIA)
Zájem o účast v chystané privatizaci polské uhelné elektrárny Kozienice má společnost ČEZ. "Zájem máme, ale prodej je zatím v přípravě. ČEZ se chce zúčastnit všech soutěží, které v Polsku vyhlásí stát nebo soukromí vlastníci elektráren," řekl ČIA tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Náměstek polského ministra financí Dariusz Marzec včera uvedl, že polská vláda se chystá prodat 40 až 50procentní podíl v uhelné elektrárenské firmě Elektrownia Kozienice. Soutěž vyhlásí za dva až tři týdny. Zájem podle polského tisku budou mít nejméně tři společnosti - český ČEZ, švédský Vattenfall a španělská Iberdrola. Hodnota téměř polovičního podílu v elektrárně se podle analytiků pohybuje okolo 500 milionů eur.

Kozienická elektrárna se nachází v Mazowickém kraji nedaleko Varšavy. Deset bloků elektrárny zahájilo provoz mezi lety 1972 a 1979. Celkový instalovaný výkon činí 2870 MW. Za rok 2003 Elektrownia Kozienice utržila v přepočtu 12,2 miliardy korun a umístila se na šestém místě mezi největšími výrobci elektřiny v Polsku. Čistý zisk dosáhl 295 milionů korun.

ČEZ je se 73procentním podílem největším výrobcem elektřiny v České republice. Vlastní též pět regionálních distributorů elektřiny v ČR a tři v Bulharsku. Za loňský rok ČEZ vykázal nekonsolidovaný čistý zisk 12,36 miliardy korun, provozní zisk 11,19 miliardy a tržby 62,3 miliardy korun. Celkem 67,6 procenta akcií ČEZ vlastní stát, zbytek drží finanční a drobní investoři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist