https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-v-pololeti-narust-zisku-pokles-trzeb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ v pololetí: nárůst zisku, pokles tržeb

31.7.2000 16:15 | PRAHA (ČIA)
V prvním pololetí letošního roku dosáhla elektrárenská společnost ČEZ zisku po zdanění ve výši tři miliardy korun. Ve stejném období loňského roku přitom dosáhl ČEZ zisku o 2,5 miliardy Kč nižšího. "Výši zisku však nelze přeceňovat, neboť byl ovlivněn zejména příznivým vývojem rezerv na kursové ztráty," oznámil dnes na tiskové konferenci ekonomický ředitel ČEZ Petr Vobořil.
 

Více než čtyřnásobný nárůst zisku oproti prvnímu pololetí roku 1999 byl ovlivněn vývojem kurzu koruny. ČEZ je zadlužený v zahraničních měnách a lepší kurz koruny spolu se změnou struktury zadluženosti se promítl do příznivého hospodářského výsledku. Zisk byl také ovlivněn zastavením retrofitu elektrárny Tušimice 1. Dosažený zisk je tak ve srovnání s loňským pololetím o 2,5 miliardy vyšší. "Za celý letošní rok očekáváme zisk po zdanění na úrovni pěti miliard Kč," upřesnil P. Vobořil.

Opačný trend však vykazují tržby společnosti. Tržby za prodej tepla klesly o šest procent a poklesly na 868 milionů Kč. Tržby za prodej elektřiny rozvodným energetickým společnostem poklesly o více než 20 procent. Pokles byl však způsoben především přesunem podpůrných služeb z ČEZ na přenosovou soustavu ČEPS. Tento pokles se poměrně dařilo ČEZ krýt exportem. Celkově tak tržby společnosti za prodej elektřiny klesly o necelá dvě procenta a činily tak 25,4 miliard Kč.

Došlo tak ke mírném poklesu provozních tržeb, ale také k poklesu provozních nákladů ČEZ. Provozní hospodářský výsledek je tak o 1,4 % lepší než loni. Celkové náklady bez zaúčtování daně z příjmu činily 26 miliard Kč. Výnosy společnosti dosáhly výše téměř 30 miliard korun.

ČEZ také oznámil pokles podílu na trhu. Jestliže před rokem tento podíl na krytí poptávky po elektřině činil 73 %, letos je to pouze 64,3 %. "Věříme, že trvalý trend poklesu našeho podílu na tuzemském trhu s elektrickou energií obrátí po tarifním zohlednění našich služeb, které ostatní výrobci nenabízí," komentoval P. Vobo


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist