https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-zodpovednost-za-temelin-nese-pouze-provozovatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Zodpovědnost za Temelín nese pouze provozovatel

5.12.2000 11:15 | PRAHA (ČIA)
Celkovou zodpovědnost za projekt JE Temelín, včetně správného zakomponování řídícího a kontrolního systému dodaného americkou firmou Westinghouse, nese společnost Energoprojekt Praha. Za provoz elektrárny má podle českých zákonů zodpovědnost pouze provozovatel, tedy akciová společnost ČEZ. ČIA to dnes s odkazem na slova ředitele temelínské elektrárny Františka Hezoučkého sdělil její mluvčí Milan Nebesář. Ředitel tak reagoval na prohlášení ruské strany o odmítnutí jakékoliv odpovědnosti za projekt JE Temelín.
 

Ruská strana již v minulosti vyjadřovala protesty proti záměně jaderného paliva za palivo firmy Westinghouse. Jaderné palivo je významnou obchodní komoditou a ztrátu trhu nevidí rád žádný dodavatel, dodal Nebesář.

"Až vyprší současný kontrakt, předpokládáme vypsat nové výběrové řízení na dodávku paliva pro Temelín a oslovíme i ruského dodavatele. Má šanci vyhrát pouze ten, kdo bude nejlepší, ne ten, kdo bude používat nátlakové metody. Rozhodně nebývá zvykem, že do podobných obchodních vztahů vstupuje velvyslanectví příslušné země," uvedl závěrem ředitel elektrárny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist