https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-zprava-rakouskych-expertu-proces-z-melku-neohrozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ: Zpráva rakouských expertů proces z Melku neohrozí

26.9.2001 15:27 | PRAHA (ČIA)
Nedávno zveřejněnou rakouskou expertní studii o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín (JETE), která kritizuje řadu bezpečnostních opatření a zkoušek provedených v JETE, nepovažuje ČEZ za překážku v naplnění procesu, dohodnutého oběma zeměmi loni v září v Melku. "Tato zpráva jde nad rámce dohod z Melku, ve kterých není nikterak obsažena," uvedl pro ČIA mluvčí ČEZu Daniel Častvaj.
 

Zároveň dodal, že energetická společnost dosud nemá k dispozici oficiální verzi dokumentu a nemůže se proto vyjadřovat k jednotlivým námitkám. "Nevíme ani přesně, kdo si tuto studii objednal, vše se pohybuje na úrovni mediálních přestřelek," uvedl Častvaj. Pokud může soudit podle neověřených informací, tak některé v dokumentu požadované změny již ČEZ provedl a na jiných se pracuje. "Nevím, z čeho autoři té zprávy vycházeli, nás nikdo o žádné materiály nepožádal," dodal.

Podle tvrzení pověřence hornorakouské vlády Radko Pavlovce znamená zmíněná expertíza prakticky jistotu, že Rakousko bude blokovat uzavření kapitoly Energetika v rámci rozhovorů o vstupu do Evropské unie, dokud nebudou uvedené požadavky splněny. Jedná se mimo jiné o otázky integrity reaktorové nádoby, předprovozních nedestruktivních testů apod.

V JETE se mezitím technici stále chystají na zopakování poslední dynamické zkoušky v rámci testů na úrovni 55 procent výkonu reaktoru - přechodu na tzv. ostrovní provoz. Pokus o tento test způsobil minulý týden nestabilitu temelínské turbíny a přerušení štěpné reakce v 1. bloku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist