https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chaloupky-maji-v-obci-baliny-nove-ucebny-a-dilnu-pro-kurzy-i-letni-tabory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chaloupky mají v obci Baliny nové učebny a dílnu pro kurzy i letní tábory

20.6.2021 00:39 | BALINY (ČTK)
Vedle dílny jsou vybavené i učebny specializující se na práci s vodou nebo půdou. Budou sloužit jako zázemí pro jinak většinou venkovní činnosti. Ilustrační foto
Vedle dílny jsou vybavené i učebny specializující se na práci s vodou nebo půdou. Budou sloužit jako zázemí pro jinak většinou venkovní činnosti. Ilustrační foto
Ekocentrum Chaloupky otevřelo v obci Baliny na Žďársku nové učebny i s výukovou truhlářskou dílnou. Chaloupky, které se věnují ekologii i zahradní pedagogice, v nich budou pořádat kurzy pro děti i dospělé nebo letní tábory. Rekonstrukce části bývalého statku, který Chaloupky začaly provozovat před sedmi lety, stála 23 milionů korun, řekla ČTK vedoucí střediska Baliny Jana Audy.
 

Původně rekonstrukcí prošla jen čelní budova bývalého statku. "Tímto projektem otevíráme další část, hospodářská část statku se změnila ve specializované učebny, které využíváme pro vzdělávání, budou zde programy pro školy, v létě tady bývají i pobytové akce," řekla Audy. Truhlářská dílna, která je vybavená moderními přístroji i 100 let starým, ale funkčním nářadím, má pomoct rozvíjet u dětí manuální zručnost. Chaloupky chystají i speciální letní tábory pro tatínky s dětmi zaměřené na řemeslnou činnost.

Vedle dílny jsou vybavené i učebny specializující se na práci s vodou nebo půdou. Budou sloužit jako zázemí pro jinak většinou venkovní činnosti. "Když s dětmi bádáme venku, je vhodné mít potom možnost výsledky nějakým způsobem zpracovat nebo si to prohlédnout pod mikroskopem," řekla Audy.

Středisko ekologické výchovy Chaloupky funguje od roku 1992. V Kraji Vysočina má šest středisek. Podle naposledy zveřejněné výroční zprávy z roku 2019 pořádá ročně akce pro asi 20.000 lidí. Věnuje se i terapii lidí se speciálními sociálními potřebami. Běžný provoz středisek přerušila v polovině října loňského roku pandemie koronaviru. "Vzdělávací činnost jsme provozovat nemohli, bez přerušení fungovala pouze sociální rehabilitace. Školy se k nám vrátily v podstatě tak, jak začala obnova výuky. Od příštího týdne můžeme využívat i vnitřní prostory," řekla Audy.

Odhadované náklady na rekonstrukci celého statku jsou podle Audy 90 milionů korun. "Zatím jsme ve slabé půlce," řekla Audy. V původním stavu jsou ještě další dva objekty statku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist