https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/charitativni-beh-zoo-ostrava-pomuze-gibonum-stribrnym
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Charitativní běh zoo Ostrava pomůže gibonům stříbrným

4.7.2019 00:22 | OSTRAVA (ČTK)
Čtvrtý ročník charitativního běhu ostravskou zoologickou zahradou letos bude zaměřený na podporu gibonů stříbrných, kteří ve volné přírodě žijí už pouze na ostrově Jáva v Indonésii. / Ilustrační foto
Čtvrtý ročník charitativního běhu ostravskou zoologickou zahradou letos bude zaměřený na podporu gibonů stříbrných, kteří ve volné přírodě žijí už pouze na ostrově Jáva v Indonésii. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Čtvrtý ročník charitativního běhu ostravskou zoologickou zahradou letos bude zaměřený na podporu gibonů stříbrných, kteří ve volné přírodě žijí už pouze na ostrově Jáva v Indonésii. Hlavní část výtěžku z letošního běhu bude použita na vytvoření mobilní ochranářské jednotky přímo na Jávě. Navštěvovat bude školy a komunity v oblastech výskytu gibonů stříbrných a bude podporovat vzdělávání a osvětu o ochraně gibonů a dalších ohrožených zvířat, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Ochranářská jednotka bude rovněž propagovat lesní produkty, jako je káva, palmový cukr či med, vyrobené k přírodě šetrným způsobem místními obyvateli," uvedla za organizátory běhu Monika Vlčková. Část výtěžku získá také Zoo Ostrava.

Charitativní běh, který se bude konat 30. srpna, se v areálu ostravské zoo uskuteční počtvrté. V minulosti zoo obdobným způsobem podpořila outloně, langury či lemury.

Gibon stříbrný je přizpůsoben k životu v korunách stromů. Ve větvích se pohybuje pomocí dlouhých předních končetin. Jedním skokem dokáže překonat vzdálenost až deset metrů. Kvůli kácení deštných lesů, které obývá, se ale přirozené prostředí gibonů stále zmenšuje. Další hrozbu představuje i nelegální obchod se zvířaty. Mláďata jsou na černém trhu prodávána jako domácí mazlíčci. Ve volné přírodě žije asi 4000 zvířat a jejich počet trvale klesá.

Součástí běhu přes přírodní areál zoo budou tři trasy dlouhé 480 metrů, 2,5 kilometru a pět kilometrů. Více informací o charitativním běhu včetně online registrace lze najít také na webových stránkách www.behzooostrava.cz. Výše startovného se liší v závislosti na věku i času přihlášení do běhu a pohybuje se od 250 do 590 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist