https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chceme-zmocnence-pro-obnovitelne-zdroje-pisi-sobotkovi-asociace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chceme zmocněnce pro obnovitelné zdroje, píší Sobotkovi asociace

2.2.2016 12:26 | PRAHA (ČTK)
Vláda nyní plánuje ve výběrovém řízení vybrat zmocněnce pro jadernou energetiku, který by měl koordinovat výstavbu nových jaderných bloků v ČR. Asociace nyní navrhují, aby byl určen zmocněnec také pro obnovitelné zdroje
Vláda nyní plánuje ve výběrovém řízení vybrat zmocněnce pro jadernou energetiku, který by měl koordinovat výstavbu nových jaderných bloků v ČR. Asociace nyní navrhují, aby byl určen zmocněnec také pro obnovitelné zdroje
Asociace zabývající se tzv. zelenou energií žádají premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zvážil zřízení funkce vládního zmocněnce pro využití obnovitelných zdrojů. V dopise, který má ČTK k dispozici, ho zároveň vyzývají, aby se stal garantem a moderátorem odborné debaty, která by pomohla stabilizovat legislativní prostředí a narovnat negativní vnímání sektoru šetrné energetiky. Úřad vlády přijetí dopisu potvrdil, další vyjádření zatím nezveřejnil.
 

Vláda nyní plánuje ve výběrovém řízení vybrat zmocněnce pro jadernou energetiku, který by měl koordinovat výstavbu nových jaderných bloků v ČR. Má být jmenován na čtyři roky. Vzniknout má i stálý výbor pro jadernou energetiku v čele s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD).

Už od roku 2014 funguje post zmocněnce vlády pro řešení problémů Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Je jím bývalý ministr průmyslu v Rusnokově vládě Jiří Cienciala. Vláda loni rozšířila jeho působnost na Karlovarský kraj.

Asociace nyní navrhují, aby byl určen zmocněnec také pro obnovitelné zdroje. "Vytvoření nové pozice by pomohlo zvládnout koordinaci široce rozkročené agendy obnovitelných zdrojů, kterou se zabývá ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a státní úřady, v první řadě Energetický regulační úřad (ERÚ)," uvádí v dopise zástupci Asociace pro energetickou soběstačnost (AliES) a České fotovoltaické průmyslové asociace.

Asociace před Vánocemi ostře kritizovaly ERÚ za to, že odmítal vypsat podporu obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun pro letošní rok. ERÚ po měsících dohadů podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.

"Vládní zmocněnec, který by fungoval déle než jedno volební období, by mohl být garantem odborné debaty, která by nesklouzávala k populistickým prohlášením jako ze strany ERÚ v posledním čtvrt roce," řekl dnes ČTK výkonný ředitel AliES Martin Sedlák.

Podle Státní energetické koncepce, kterou loni v květnu schválila vláda, se má podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Česku postupně zvyšovat. Zatímco v roce 2013 činil její podíl zhruba 11 procent, v roce 2040 to má být až čtvrtina.

Nejvíce elektřiny vyrobené v ČR pochází v současné době stále z hnědého uhlí. Do budoucna ho má ale předběhnout jádro, které má v polovině století zajišťovat polovinu vyrobené elektřiny v Česku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist