https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chcete-aby-deti-jedly-zeleninu-nerikejte-jim-jak-desne-je-zdrava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chcete, aby děti jedly zeleninu? Neříkejte jim, jak děsně je zdravá

30.7.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejlepší je neříkat o ní nic. Maximálně jak je chutná. Pokud tedy opravdu chutná je.
Nejlepší je neříkat o ní nic. Maximálně jak je chutná. Pokud tedy opravdu chutná je.
„Náš vzkaz rodičům a chůvám je jednoduchý. Pokud bojujete se svým dítětem o to, jestli s ní kousek zeleniny, pak nepomáhá říkat, jak moc je zdravá,“ říkají vědci Michal Maimaran a Ayelet Fichsbach. „Nejlepší je neříkat o ní nic. Maximálně jak je chutná. Pokud tedy opravdu chutná je.“
 

Michal Maimaran z Kellogg School of Management, Northwestern University a Ayelet Fichsbach University of Chicago Booth School of Business otestovali jednoduchou myšlenku. Vědci se domnívali, že pokud se dětem předkládá jídlo s tím, jak moc je prospěšné pro jejich zdravý růst, děti z toho odvodí, že takové jídlo není chutné a pak ho jedí méně.

Pro potvrzení své hypotézy provedli Maimaran a Fischbach pět studií zaměřených na děti ve věku tři až pět let. Test spočíval v jednoduché činnosti. Dítě si prohlíželo obrázkový příběh o holčičce, která jedla buď sušenku, nebo mrkev.

Část dětí měla příběh doplněný o upozornění, že sušenka (případně mrkev) pomáhají holčičce zdravě růst nebo jí pomáhají s učením. Děti pak měly možnost jíst jídlo, o kterém byl jejich příběh. Výsledek byl takový, že více si sušenku či mrkev dávaly děti, které nedostaly poučení o tom, že sušenka či mrkev je pro ně prospěšná.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist