https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chcete-si-zarezervovat-listek-na-vlak-staci-sednout-k-pocitaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chcete si zarezervovat lístek na vlak? Stačí sednout k počítači

13.12.2001 13:10 | PRAHA (EkoList)
S další technickou novinkou, jež asi potěší všechny cestující, kteří mají přístup k internetu, přišly České dráhy (ČD). Do vybraných vlaků je možné si přímo z vlastního počítače on-line zarezervovat místenku. Služba je funkční pro většinu rychlíků, expresů a příplatkových (EuroCity, InterCity, SuperCity) vlaků.
 

Jde o předběžnou rezervaci, takže cestující má lístek zamluvený maximálně do půlnoci před odjezdem. Zarezervovat si lze lístek nejdříve dva měsíce a nejdéle dva dny před odjezdem vlaku. Je-li do dne odjezdu vlaku více než 8 dní, je třeba si zakoupit rezervaci do 8 dnů, pokud zbývá osm a méně dní, musíte si lístek koupit do půlnoci následujícího dne. Pokud předobjednáváte jízdenku dva dny předem, musíte si pro ni dojít do půlnoci ještě ten den.

Předběžná rezervace je ale pro uživatele internetu velmi jednoduchá. V jízdním řádu (například na adrese www.vlak.cz) si necháte vyhledat požadovaný spoj. Pokud u čísla a názvu vlaku svítí žlutá ikonka se symbolem sedačky, je možné provést předběžnou rezervaci. Po kliknutí se otevře jednoduchý formulář, kde vyplníte, kolik chcete míst, v jakém kupé (dokonce se vás systém zeptá, zda chcete sedadlo u okna) a zda jste kuřák či nikoli (respektive zda chcete místo v kuřáckém oddílu). Po odeslání žádosti si musíte počkat na odpověď. Jestliže je kladná, přijde vám předregistrační formulář a s ním už si můžete jít koupit svůj lístek do kterékoli výdejny ČD, která má rezervační systém.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist