https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cheb-definitivne-zastavil-pripravu-spalovny-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cheb definitivně zastavil přípravu spalovny odpadů

15.5.2019 00:08 | CHEB (ČTK)
O projekt stavby spalovny se v Chebu mluví už asi šest let a dosud stál přibližně 2,8 milionu korun. ZEVO mělo nejen spalovat odpad z Chebu a okolí, ale také dodávat do města teplo. / Ilustrační foto
O projekt stavby spalovny se v Chebu mluví už asi šest let a dosud stál přibližně 2,8 milionu korun. ZEVO mělo nejen spalovat odpad z Chebu a okolí, ale také dodávat do města teplo. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Společnost Terea Cheb, kterou z poloviny vlastní město, zastavila přípravu stavby spalovny odpadů. Stalo se tak na žádost města, jehož současné vedení s projektem nesouhlasilo. Kontroverzní Závod na energetické využití odpadu (ZEVO), který měl ve městě řadu kritiků, se tak u Chebu stavět definitivně nebude, řekl v pondělí novinářům starosta Antonín Jalovec (VPM).
 

Ve společnosti Terea má město padesátiprocentní podíl a stejný podíl má německá Gelsenwasser A. G. "Jsme rádi, že nám spoluvlastník, firma Gelsenwasser, vyšla vstříc a spolu s námi schválili definitivní ukončení projektu. Zastavují se veškeré další práce na tomto projektu a součástí usnesení je i to, že žádost o územní rozhodnutí na stavebním úřadě v Aši bude vzata zpět," uvedl Jalovec.

O projekt stavby spalovny se v Chebu mluví už asi šest let a dosud stál přibližně 2,8 milionu korun. ZEVO mělo nejen spalovat odpad z Chebu a okolí, ale také dodávat do města teplo. Jenže podle Jalovce v dnešní době, kdy není jasné, jakou podobu bude mít připravovaný zákon o odpadech, je celý projekt velmi rizikový. Stavba měla stát okolo 250 milionů korun. Kromě toho jsou zde podle starosty i možné dopady na životní prostředí, a to ani ne tak kvůli nedokonalým technologiím, ale například vlivem lidské chyby.

Vedení města se chce naopak v daleko větší míře věnovat třídění odpadu. Cheb je na tom ve srovnání se stejně velkými městy ve třídění odpadu špatně. Na radnici se proto nyní připravuje návrh opatření, které by měly separaci odpadu zvýšit, například zvýšením počtu kontejnerů tak, aby je lidé měli v blízké vzdálenosti od bydliště.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist