https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chebsku-zasahlo-dopoledne-zemetreseni-o-sile-pres-3-stupne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chebsku zasáhlo dopoledne zemětřesení o síle přes 3 stupně

10.4.2021 15:05 | CHEB (ČTK)
Otřesy pocítili lidé i desítky kilometrů daleko od epicentra, v Oloví, Jindřichovicích, v Krajkové. "Bylo to, jako když na dřevěném stropě někdo dupe, ale šlo to zespodu," popsal zemětřesení svědek z Krajkové. Při síle otřesů kolem tři stupňů lze cítit záchvěvy země a otřese se i konstrukce domu.
Otřesy pocítili lidé i desítky kilometrů daleko od epicentra, v Oloví, Jindřichovicích, v Krajkové. "Bylo to, jako když na dřevěném stropě někdo dupe, ale šlo to zespodu," popsal zemětřesení svědek z Krajkové. Při síle otřesů kolem tři stupňů lze cítit záchvěvy země a otřese se i konstrukce domu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Severovýchod Chebska zasáhlo dnes dopoledne zemětřesení, jehož nejsilnější otřes přesahoval magnitudo 3. Doprovázely ho slabší otřesy a země se na hranici Chebska a Sokolovska stále chvěje. Podle odborníků může jít o zemětřesný roj, ve které se mohou vyskytnout i silnější otřesy, zjistila ČTK.
 

Nejsilnější otřes zaznamenaly seismografy okolo 11:00. Už ráno se ale objevily otřesy s magnitudem okolo dvou stupňů. "Jde zřejmě o pokračování zemětřesného roje, který se projevoval už okolo Vánoc a pak v únoru. Dnešní nejsilnější otřes měl magnitudo asi 3,1 až 3,2, budeme to ale ještě upřesňovat," řekl dnes ČTK Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Otřesy pocítili lidé i desítky kilometrů daleko od epicentra, v Oloví, Jindřichovicích, v Krajkové. "Bylo to, jako když na dřevěném stropě někdo dupe, ale šlo to zespodu," popsal zemětřesení svědek z Krajkové. Při síle otřesů kolem tři stupňů lze cítit záchvěvy země a otřese se i konstrukce domu. Nedochází ale zpravidla k žádným materiálním škodám. Ty se objevují až při otřesech o síle okolo čtyř až pěti stupňů.

Seismická aktivita na Chebsku je obvyklá a projevuje se v podobě zemětřesných rojů, při kterých se nahromaděná energie z podzemí uvolňuje postupně. Díky tomu nedochází k významným škodám. "Na rozdíl od předchozích rojů, které měly epicentra okolo Nového Kostela, nyní se epicentrum přesunula severněji k Lubům u Chebu. Je možné, že se objeví i silnější otřesy," řekl ČTK Horálek.

Nejsilnější zemětřesení v posledních několika desítkách let zasáhlo Chebsko v roce 1985. Tehdy otřesy dosahovaly magnituda až 4,6 stupně. To už praskaly stěny domů, padaly komíny a rozbíjelo se nádobí ve skříních. Lokalitu, která je jednou z nejvýznamnějších seismologických oblastí v Evropě ale od té doby sleduje síť seismografů, rozmístěných v celém okolí epicenter. Lidé si tak mohou ověřit, jestli k otřesům skutečně došlo a jak byly silné přímo na webu Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Ústav také vyvinul aplikaci pro mobilní telefony Seislok, která uživatelům také ukazuje aktuální údaje o otřesech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist