https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chemicka-skladka-u-chabarovic-sanovana-zatim-z-poloviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chemická skládka u Chabařovic sanována zatím z poloviny

24.1.2002 15:01 | CHABAŘOVICE (ČIA)
Asanační práce na bývalé velké skládce chemických odpadů u Chabařovic na Ústecku jsou v současnosti téměř v polovině. Zatím bylo proinvestováno na tyto účely 336 milionů korun z celkového rozpočtu 780 milionů korun. ČIA to dnes potvrdil mluvčí Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) v Ústí nad Labem Zdeněk Rytíř.
 

Kolem celého skládkového tělesa je dokončena přes dva kilometry dlouhá podzemní těsnící stěna. Ta místy zasahuje do hloubi 14 metrů do nepropustného jílového podloží skládky. Podle Rytíře bude v letošním roce největší objem prací představovat položení minerálního těsnění a rekultivačních vrstev. V roce 2003 budou dokončeny rekultivační práce a celý systém sběru povrchových vod. Tím bude uzavřena technická část stavby a bude možno přikročit k zahájení zkušebního provozu. Ten by měl podle předpokladů trvat jeden rok.

Ještě po roce 2003 se počítá s rekultivací zemníků a přilehlých pozemků. A to včetně pěstební péče a postsanačního monitoringu. Generálním dodavatelem sanačních a rekultivačních prací je šestá divize společnosti Metrostav.

Skládka Chabařovice byla využívána od roku 1908 do roku 1993. Vedle Spolchemie ji využívala řada dalších podniků z Ústecka. Ve skládce je uložena například škvára, stavební suť, chemické a průmyslové odpady, vznikající v okrese po dobu existence skládky. Její rozloha je 40,5 hektaru, z toho vlastní skládkové těleso se rozkládá na 23,5 hektaru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist