https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chemikalie-za-podnikatele-musi-odklidit-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Chemikálie za podnikatele musí odklidit kraj

12.5.2004 | ÚSTÍ NAD LABEM | Právo
Kolem čtyřiceti tisíc litrů nebezpečných chemikálií z bývalé chromovny podnikatele Tomáše Rameše konečně zmizí z horské obce Háj na Chomutovsku. Likvidaci van se zbytky mořicí a louhovací lázně však nezaplatí podnikatel, ale kraj.
 
Rameš totiž tak dlouho neodpovídal na výzvy úřadů, až zloději rozebrali plot kolem bývalé chromovny. Ta je nyní volně přístupná a mohlo by dojít k havárii. "Těžko říci, kolik to bude stát. Zatím čekáme na výsledky rozborů. Až budeme vědět, co tam přesně je a v jaké koncentraci, najmeme na likvidaci firmu," řekl Právu Tomáš Kropáček z odboru životního prostředí kadaňské radnice. V chromovně se začátkem devadesátých let vyráběl kovový nábytek. Chromované židle s čalouněním v horské obci produkovala ústecká firma Tomáš Rameš. Pak zkrachovala a budova osiřela. Vany s nebezpečným obsahem několik let znervózňovaly obyvatele obce i chataře. Vloni inspekce životního prostředí podnikateli nařídila, aby obsah van i zásoby starých chemikálií zlikvidoval a objednal odborníky na posouzení případného znečištění zeminy. Termín vypršel v září. "Správní řízení s Ramešem vedl ještě bývalý okresní úřad. Podnikatel ale nereagoval a neplatil ani pokuty. Také nám tvrdí, že nemá finanční prostředky. Sanaci chromovny tedy nejspíš zaplatí krajský úřad a bude z Rameše peníze vymáhat," uvedl Kropáček. Na firmu Rameš mají v Krušných horách bolestnou vzpomínku i další vesnice. Ve Vejprtech měl nástrojárnu, která stejně jako chromovna zkrachovala. Podobně dopadla kovovýroba u Klínovce a farma v Měděnci. "Choval krávy. Šetřili jsme tam tehdy řadu podnětů na týrání zvířat a nedovolenou porážku," vzpomněli si na jedno z prvních správních řízení s podnikatelem chomutovští veterináři. V Měděnci nechal kromě prázdné farmy Rameš ještě jeden pomník. Rozpadající se Hotel u Tomáše je místním trnem v oku. "Ten barák nám hyzdí vesnici. Navíc za něj podnikatel dluží obci asi tři sta tisíc. Dalších padesát tisíc u něj máme za pokuty. Soudili jsme se s ním, ale dopadlo to špatně. Ty peníze už asi nikdy neuvidíme. A té paseky, co nadělal v kopcích," znechuceně mávnul rukou starosta obce Jiří Tišler. Ramešovo vyjádření se Právu nepodařilo získat. Na telefonním čísle firmy Rameš v Ústí nad Labem je záznamník, na vzkaz podnikatel nereagoval.
reklama

 
Šárka Tonarová

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist