https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/china-daily-zasobarne-cinskych-rek-ubyva-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

China Daily: Zásobárně čínských řek ubývá vody

15.8.2007 08:19 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Vědci zjistili, že kvůli globálnímu oteplování a ubývání dešťových srážek slábnou v regionu San-ťiang-jüan zásobárny vod pro Jang-c'-ťiang, Žlutou řeku a řeku Lan-cchang, napsal server China Daily.
 

Oblast San-ťiang-jüan se nachází v provincii Čching-chaj v severovýchodní části Tibetské náhorní plošiny. San-ťiang-jüan, která má rozlohu 360 kilometrů čtverečných a je považována za klíčovou mokřadní oblast, zásobuje vodou řeku Jang-c'-ťiang z 25 procent, Žlutou řeku ze 49 procent a řeku Lan-cchang z 15 procent. Podle Čínského meteorologického úřadu ale v oblasti ubývá kvůli globálnímu oteplování vody.

Většina zdejší vody pochází z tajících ledovců a sněhu, avšak velké množství z odtoku se v současné době kvůli vyšším teplotám vypařuje. Navíc se za uplynulé století zmenšila rozloha ledovců v oblasti zhruba o třetinu, uvádí server. Za současného množství dešťových srážek by zvýšení teploty o 1 ˚C znamenalo zmenšení průtoku v řekách o osm procent, tvrdí vědci.

Kvůli rostoucí teplotě a ubývání dešťových srážek vzniká řada problémů, včetně eroze, desertifikace a bazifikace. To má vážný vliv na místní životní prostředí a ekonomický rozvoj. Jeden z expertů, Qin Dake, doporučuje vyvolávat častěji déšť uměle. "Umělý déšť je levný, efektivní a pohodlný. Může částečně pomoci zvládnout nedostatek vody v oblasti," řekl podle serveru Qin Dake. Úřady vyrábějí umělý déšť v regionu od loňska a podle zpráv to přináší úspěch.

Podle článku Shana Juana na serveru ChinaDaily ze dne 13. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist